home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Wat kost beginnen met golf?

  26 maart 2023

  Je wilt beginnen met golf. ‘Wat gaat dat kosten?’ is de vraag die veel beginnende golfers zichzelf stellen. Jij misschien ook wel. Het is niet de makkelijkste vraag om te beantwoorden, want je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. We zetten de belangrijkste kostenposten voor je op een rijtje.

  Wat kost een golfset?

  Golfclubs zijn niet goedkoop. Wie zonder voorkennis een golfwinkel inloopt en kijkt naar het allernieuwste materiaal zal zich waarschijnlijk een hoedje schrikken. Voor een set ijzers betaal je tegenwoordig zomaar meer dan € 1000 en dan hebben we het nog niet eens over drivers van bijna € 600.

  Een lege tas vullen met het nieuwste en beste materiaal kost je dus duizenden euro’s. Gelukkig hoeft het voor jou als beginnende golfer lang niet zo duur te zijn. Speciaal voor nieuwe golfers zijn er meer dan genoeg starterssets op de markt. Dit zijn setjes waarmee je in je eerste jaar, of twee jaar prima vooruit kunt.

  In een startersset vind je over het algemeen een paar ijzers, een putter en een houtje of hybride. Inclusief een tas betaal je voor dit startparket rond de € 400 á € 500. Vanzelfsprekend krijg je voor die prijs niet zulk goed materiaal als de allernieuwste clubs van de gerenommeerde merken. Ben je na je eerste jaar verkocht? Dan loont het vaak om te kijken naar een betere set.

  Een andere optie is om de tweedehandsmarkt op te duiken. Via Marktplaats of een online platform als Golfbidder kun je met wat speurwerk vaak best goede spullen voor een lagere prijs op de kop tikken. Check wel even goed of het materiaal niet al te versleten is.

  Tweedehands clubs kopen heeft wel het nadeel dat ze niet per definitie bij jou passen. Koop daarom nooit de eerste de beste set die je via Marktplaats voor een mooi prijsje ziet staan. Misschien koop je een set die totaal niet bij jouw postuur of niveau als beginnende golfer past. Met te lange, korte of moeilijke clubs gaat het plezier snel van het spel af. En dat is nou juist waar je naar op zoek bent als starter.

  Lees meer over het kopen van je eerste golfset.

  Wat kosten golfballen?

  Het vervelende van golfballen is dat je ze vaak kwijtraakt. Nog vervelender is dat je vooral als startende golfer weleens een bal verliest in een waterhindernis of buiten de baan. Golfen zonder golfballen wordt alleen een beetje lastig.

  Net als bij golfclubs zijn er ook golfballen in alle soorten en maten. Van relatief goedkoop tot behoorlijk prijzig. Die laatste categorie laten we voor nu even links liggen. Je golfplezier vergaat je snel als je om de haverklap een bal van € 5 per stuk wegslaat.

  Gelukkig zijn er ook betaalbare alternatieven. Zo heeft het merk Pinnacle goed betaalbare ballen in zijn assortiment die een stuk minder pijn doen als ze in een hindernis belanden. Voor een doos Pinnacle’s betaal je ongeveer € 15. Ter illustratie: een doos ProV1’s van Titleist, de bal die veel topspelers gebruiken, betaal je € 60.

  Een nog goedkoper alternatief zijn lakeballs. Dit zijn tweedehandsballen die uit waterhindernissen zijn opgedoken en een tweede leven krijgen. Het voordeel van lakeballs is dat je voor een schappelijke prijs een goede bal kunt spelen. Let wel goed op welke kwaliteit je koopt. Sommige lakeballs zijn dermate beschadigd dat je er ook als beginnende golfer eigenlijk niets meer mee kunt.

  Wat kost een trolley?

  Na een paar maanden oefenen op de driving range ben je klaar voor het echte werk: de baan in. Misschien heb je geen zin in veel gesjouw met je golftas en zie je een trolley wel zitten. Voor een basic sleeptrolley met 2 wielen moet je ongeveer € 60 rekenen. In het duurdere – en vaak comfortabelere – segment heb je 3-wieltrolleys die je kunt duwen. Hiervoor betaal je tussen de € 200 en € 300.

  Wat kost een lidmaatschap?

  Dat golf nog altijd een duur imago heeft, dankt de sport voor een groot deel aan de prijs van lidmaatschappen. Om de sport op te pakken is het gelukkig niet verplicht om lid te worden van een vereniging. Op veruit de meeste clubs kun je ook als ‘buitenstaande’ gewoon gebruikmaken van de driving range en andere oefenfaciliteiten. Overwegen om lid te worden van een golfclub komt pas als je voor jezelf hebt besloten dat je de sport echt leuk vindt.

  Voor vrijwel alles in ons lijstje geldt hier ook dat lidmaatschappen in vele soorten en maten komen. Je kunt laagdrempelig lid worden van een kleine 9 holes baan. Dit kost je doorgaans ongeveer € 1000 per jaar. Hiervoor kun je een heel jaar onbeperkt je rondjes spelen.

  Wie lid wil worden van een volwaardige 18 holes club betaalt iets meer. Prijzen variëren flink, maar reken op minimaal € 1200 contributie per jaar met uitschieters richting de € 1600. Een flinke smak geld.

  Tegenwoordig heeft iedere golfbaan alternatieve lidmaatschapsvormen. Zo betalen jongeren tot een bepaalde leeftijd vaak minder contributie. Ook zijn er twilightlidmaatschappen voor golfers die vooral in de avonduren gebruik willen maken van de baan. Kijk daarom goed wat je nodig hebt. Wil je vooral ’s zomers na werk nog even een paar holes spelen? Dan kun je met zo’n twilightlidmaatschap veel geld besparen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie