home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Je eerste golfset kopen

  4 maart 2022

  Als beginnende golfer komt er veel op je af. De swing, de regels en natuurlijk het materiaal. Je eerste set kopen kan een uitdaging zijn. Waar moet je beginnen en wat moet je kopen?

  Een eerste geruststellende gedachte is misschien dat je geen set nodig hebt om te beginnen met golf. De meeste golfclubs hebben leenclubs of zelfs complete leensets voor de startende golfer. Deze kun je kosteloos of tegen een kleine vergoeding gebruiken op de driving range en tijdens je eerste stappen op de baan.

  Vind je golf na je ontgroeningsfase nog steeds zo leuk? Dan wordt het wel tijd voor een echte eigen set. Steeds met hetzelfde materiaal spelen maakt je ook weer een betere golfer. Win-win.

  Nieuw vs. tweedehands

  Ervan uitgaand dat je niet meteen duizenden euro’s (want dat kost een goede set wel) neer wilt leggen, zijn er twee opties: een nieuwe budgetset of een wat ouder tweedehandsje. Voor allebei valt iets te zeggen, maar allebei hebben ze ook hun nadelen.

  Een hele nieuwe set

  Een golfset hoeft niet duur te zijn. In het lagere prijssegment zijn voor ongeveer € 300 verschillende starterssets te vinden. Dit zijn vaak complete sets met ijzers, houtjes e/of hybrides, een putter en een bijbehorende tas. Helemaal prima om mee te beginnen. Er is uiteraard wel een reden waarom deze sets zo goedkoop zijn ten opzichte van de A-merken. Heel simpel gezegd: kwaliteit. Een eerste set tegen een lage prijs koop je om kennis te maken met golf. Vind je het na de eerste maanden nog steeds zo leuk? Dan doe je er goed aan om te investeren in beter materiaal.

  Tegen die lagere kwaliteit staat wel dat ze in veel golfwinkels de starterssets enigszins op maat kunnen maken. Welke lengte, gripdikte en shaftsoort je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Als beginner heb je een voorsprong met een set die in grote lijnen past bij je bouw. Vanaf het begin spelen met clubs die in ieder geval qua lengte bij je passen, maakt het makkelijker om de basis van de swing onder de knie te krijgen. Helemaal precies fitten is met een startersset niet mogelijk. Gelukkig is dit in de eerste maanden als golfer ook nog geen harde vereiste.

  Een tweedehands set

  Op Marktplaats is het aanbod tweedehands golfclubs enorm. Vaak van mensen die lange tijd hebben gespeeld, maar het golfplezier om wat voor reden dan ook zijn verloren. Beginnen met een tweedehands set is helemaal niet verkeerd. Met een beetje kennis van zaken kun je voor weinig geld vaak heel goed materiaal kopen. Zo krijg je clubs van A-merken voor aantrekkelijke prijzen. Vraag een vriend of vriendin die al wat langer speelt om raad.

  Aan een tweedehands set kopen kleven ook nadelen. Uiteraard het feit dat de golfset al gebruikssporen heeft. Zeker voor ijzers hoeft dit geen heel groot probleem te zijn. Clubs van de bekendere merken zijn stevig gebouwd en kunnen doorgaans makkelijk meer dan tien jaar mee.

  Een groter probleem is dat deze sets vaak ooit passend zijn gemaakt voor de eerste eigenaar. Daarom is het goed om in grote lijnen te kijken of de set bij je past. Kijk of de set verlengd of verkort is en of deze lengte bij jou past. Ben je zelf wat langer dan gemiddeld, maar was de vorige eigenaar kleiner van stuk? Kijk dan verder. Check ook of er geen heel stijve of flexibele shaft in de clubs zit.

  Een andere valkuil met tweedehands clubs is dat je met te lastig materiaal begint. Er zijn clubs voor beginners en clubs voor betere spelers. Dat onderscheid is er niet voor niets. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk door met te lastig materiaal te starten. Heb je een tweedehands set op het oog? Vraag je pro om te kijken of het voor jou een goede aankoop is.

  Halve set of hele set

  Veel beginnende golfers kiezen ervoor om te starten met een halve set. Zoals de naam al doet vermoeden bevatten deze niet alle clubs. Vaak bestaat een half setje uit een putter, een wedge, een ijzer 9, een ijzer 7, een ijzer 5 en een fairwaywood.

  Er is helemaal niets mis met starten met een halve set. Als beginnende golfer maakt het 9 van de 10 keer echt niet uit of je een ijzer 7 of 8 slaat. Zorg wel dat het gat tussen de ijzers nooit meer is dan een club.

  Weet wel dat een halve set niet zomaar kan worden aangevuld tot een hele set. Zie jouw eerste halve set daarom vooral als een investering in je eerste maanden als golfer.

  De driver mag best in de tas!

  Jarenlang hoorden beginnende golfers dat ze de driver vooral lekker moesten laten staan. Veel te ingewikkeld. Vandaag de dag zijn drivers een stuk eenvoudiger om te slaan, ook voor beginners. De driver mag dus ook best in de tas bij een beginner. En als een gevoel iedere golfer voor altijd bijblijft, is het die ene perfect geraakte verre drive. Het werkt voor sommigen zelfs verslavend.

  Eerste set is inwisselbaar

  Waar je ook in investeert, de kans is vrij groot dat je snel afscheid neemt van je eerste set. Misschien viel het toch tegen en hang je de clubs al snel aan de wilgen. Maar hopelijk vind je golf al snel helemaal het einde en wil je nog jaren doorspelen. Dan zul je waarschijnlijk al snel toe zijn aan ander, beter passend materiaal.

  Bij beter worden horen ook andere eisen aan je materiaal. Je kunt gaan kijken naar een shaft die past bij jouw swingsnelheid, clubs die echt goed om maat zijn of set van betere kwaliteit. Investeer daarom nooit in een keer een vermogen in je eerste set.

  Investeer in een goede putter

  Vind je het leuk om toch een mooie investering te doen in je eerste set? Investeer dan in eerste instantie in een fijne putter. De putter is veel minder afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kwaliteiten als golfer dan de rest van de clubs. Hij moet vooral passen bij je lengte, jou vertrouwen geven en fijn aanvoelen. Een goede putter die jij fijn vindt, is een investering waar je nog heel veel jaren plezier van zult hebben.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie