home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Hoe bouw je een golfset op?

  27 april 2024

  Een golfset samenstellen lijkt een makkie. Een driver, houtjes, ijzers, wedges en een putter. Een set samenstellen die past bij jou als speler is echter een vak apart. Moeilijk is het niet, mits je een aantal dingen in gedachten houdt.

  IJzers eerst

  Het is aan te raden om te beginnen met de ijzers. Deze gebruik je het meest en je koopt er meerdere tegelijk. Omdat de ijzers zich in ‘het midden’ van je set bevinden, zijn ze ook een mooi uitgangspunt voor je andere clubs. Daar later meer over.

  Welke ijzers je koopt is uiteraard helemaal aan jou. Hier lees je een artikel dat we schreven om te helpen bij het kiezen van de set die bij jouw niveau en wensen past. Welke set je neemt is wel belangrijk bij het kiezen van je houtjes en wedges.

  Uiteindelijk draait alles om loft. Die loft kan veel verschillen per set. Een ijzer 7 uit set X kan een – heel – andere loft hebben dan een ijzer 7 uit set Y. Kijk dit daarom goed na. De loft van het laagste en hoogste ijzer is belangrijk. Tussen alle ijzers zit verder een ongeveer gelijkmatig verschil van drie á vier graden.

  Voor ons voorbeeld pakken we een set van een ijzer 5 tot en met de pitching wedge. De 5 heeft 26 graden loft, de PW 46.

  Wedges: gapping is key

  De ideale set is opgebouwd met een constante gapping tussen iedere club. De gapping is het verschil in loft tussen twee clubs. Door deze constant te houden kun je heel goed bepalen hoe ver je per club slaat en daarmee ook een betere keuze maken bij afstanden die niet precies een volle slag zijn.

  In een set met ijzers is het verschil per ijzer zoals gezegd drie á vier graden. Bij de wedges wordt vier graden gapping als ideaal gezien. Dus wie een pitching wedge heeft van 46 graden zou idealiter 50, 54, 58 graden wedges moeten hebben.

  Er is echter een maar. Een set mag natuurlijk maar uit veertien clubs bestaan. Het kan zijn dat jen liever een extra hybride of houtje in de tas stopt in plaats van een wedge. In dat geval kun je bij de wedges ook kiezen voor een gapping van zes graden.

  In onze voorbeeldset hebben we nu dus negen clubs. De ijzers 5 tot en met 9, een pitching wedge en drie wedges. Tussen elke club zit hooguit vier graden verschil in loft.

  Lange clubs

  We willen natuurlijk ook een afstand hebben. Ook voor de langere clubs als hybrides en houtjes geldt dat de gapping belangrijk is. Het is heel makkelijk: ook voor deze clubs is vier graden loftverschil het maximale.

  Onze set begon met een ijzer 5 van 26 graden. Vandaag de dag is de ijzer 4 in veel sets vervangen voor een hybride. Deze utility clubs of rescues moet je beschouwen als een lang ijzer. Onder de ijzer 5 komt dus, in plaats van de ijzer 4, een hybride 4. Deze clubs hebben over het algemeen 22 graden loft, ideaal dus voor onze set.

  Onder de hybride 4 heb je twee keuzes: een hybride 3 of een houten 5. Wat je kiest is helemaal persoonlijk. Een hybride is in de regel fijn voor mensen die een wat lagere balvlucht fijn vinden en geen moeite hebben met de langere ijzers. Een houtje heeft een hogere balvlucht en past beter bij een vlakke swing. Het voordeel van een hybride is wel weer dat hij ook vanuit iets hoger gras goed te slaan is. Een hybride 3 heeft doorgaans 19 graden loft en een houten 5 18 graden. Beide zijn dus een goede optie.

  Met de houten 3 zit je eigenlijk altijd goed. Deze heeft doorgaans 14,5 of 15 graden loft. Je hebt ook wel houtjes met een hogere of lagere loft. Dit is vaak aangegeven op het clubhoofd met HL (high loft) of ‘Tour’ (lage loft).

  Driver

  De driver is een club apart. Het slaan van een exacte afstand is met de langste club van de tas niet echt aan de orde. Strikt vasthouden aan de gapping is dan ook niet nodig. Het is belangrijk om te kijken naar de balvlucht met een driver en aan de hand daarvan een loft te bepalen. Maak hiervoor een afspraak met een fitter.

  De gemiddelde driver heeft een loft van 10,5 graden en valt daarom al iets buiten de genoemde vier graden. Spelers met een hogere swingsnelheid hebben soms een loft van 9 of zelfs 8 graden op hun driver. Dit is echter heel persoonlijk. Het verschilt van speler tot speler welke loft ideaal is.

  Onze set

  Onderstaand de opbouw van de set die we hierboven hebben samengesteld. Uiteraard is dit een voorbeeld en verschilt de loft bij iedere set.

  Vraag daarom altijd bij het aanschaffen van een set wat de lofts zijn van de ijzers. Heb je al een set en wil je uitbreiden? Check even de lofts op internet of vraag dit aan de verkoper. Zo voorkom je een koop waar je niets aan hebt.

  Driver: 10,5 graden
  Houten 3: 15 graden
  Hybride 3: 19 graden
  Hybride 4: 22 graden
  IJzer 5: 26 graden
  IJzer 6: 30 graden
  IJzer 7: 34 graden
  IJzer 8: 38 graden
  IJzer 9: 42 graden
  Pitching Wedge: 46 graden
  Wedge 1: 50 graden
  Wedge 2: 54 graden
  Wedge 3: 58 graden
  Putter