home
golfnieuws
equipment
travel
  • magazine
  • contact

    6 veelgemaakte fouten met equipment

    3 september 2021

    Golfclubs kopen is een vak apart. Niet gek dus dat er wel eens iets migaat bij amateurs die een set kopen. Wij zettten de 6 meest gemaakte fouten op een rijtje, zodat jij ze niet (meer) hoeft te maken.

    Te lange of te korte clubs

    Wij Nederlanders zijn gemiddeld genomen de langste mensen op aarde. Dat is doorgaans heel fijn behalve als het aankomt op het kopen van golfcubs. Een standaard golfset is namelijk niet ontworpen voor mensen van 1,85 meter of langer. Uiteraard is het mogelijk een set op maat te maken, maar lang niet iedereen doet dit. Het gevolg is een onnatuurlijke houding, een slechte swing en slecht balcontact. Ook niet onbelangrijk: te lang spelen met te korte clubs gaat op den duur voor rugklachten zorgen. De juiste clublengte hangt af van de verhouding tussen je lichaam en je armen. Laat dit een keer nakijken bij een clubfitter. Clubs kunnen overigens ook te lang zijn. Kortere mensen doen er daarom eveneens goed aan hun materiaal te laten checken.

    Verkeerde shafts

    Een shaft heeft – buiten lengte – kortweg drie variabelen: flex, gewicht en kickpoint. De laatste laten we voor nu even buiten beschouwing. Vooral de eerste twee zijn voor iedere golfer heel belangrijk. Waarom? Door een goede shaft ga je rechter en verder slaan.

    Allereerst de flex. Iedere club buigt tijdens een swing. Deze buiging zorgt ook voor extra snelheidsoverdracht richting de golfbal. Bij iedere swingsnelheid hoort een bepaalde flex. Voor de doorsnee golfer is er regular, voor de sterkere speler stiff of extra stiff en voor iets minder sterke golfers is er senior flex. Een verkeerde shaft resulteert in onnodige afzwaaiers. Wie met een te stijve shaft speelt verliest ook nog eens veel afstand omdat de energieoverdracht lager wordt. Dan het gewicht. Shafts kennen ook verschillende gewichten. Lichte (stalen) shafts wegen minder dan 100 gram, een zwaardere shaft kan de 130 gram aantikken. Een flink verschil dus. Welke gewicht jij nodig hebt verschilt per persoon. Een te zware shaft maakt het swingen lastiger en zorgt voor snelheidsverlies. Een te lichte shaft geeft misschien meer snelheid, maar ook minder controle.

    Verkeerde lie angles

    De lie angle is de hoek tussen de shaft en de zool van de club. Dat lijkt misschien niet heel belangrijk, maar een verkeerde lie angle kan ervoor zorgen dat je ondanks een perfecte swing toch een afwijking hebt. Idealiter raakt het midden van de club bij impact de grond. Wanneer dit niet het geval is, staat het clubblad te upright (de hiel van de club raakt de grond) of te flat (de teen van de club raakt de grond). Dit kun je testen met een tapje aan de onderkant van je ijzers. Sla een bal vanaf een hardere ondergrond en kijk waar het tape beschadigd is.

    Verkeerde driverloft

    Vroeger was het heel stoer om met een driver te spelen van 8 graden. Hoe lager de loft op je driver, hoe beter je kon golfen. Gelukkig weten we inmiddels beter. De meeste golfers gaan zelfs beter spelen met een driver die iets meer loft heeft. Een gemiddelde golfer met een gemiddelde swingsnelheid heeft niets aan een driver met 9 graden. Veel golfers hebben een heel lage balvlucht met de big stick en zouden zomaar afstand kunnen winnen met een driver van 12 graden.

    Slechte gapping

    Tussen de lofts van je ijzers zit per club ongeveer vier graden verschil. Niet voor niets, want zo weet je dat het lengteverschil tussen de ijzers hetzelfde zal zijn. Diezelfde gapping moet je doortrekken in hybrides, houtjes en wedges. Een houten 5 van 18 graden spelen en ook een hybride van 19 graden in de tas hebben, heeft weinig zin. Ditzelfde geldt voor je wedges. Zorg dat clubs op elkaar aansluiten én kijk of je niet onnodig twee (bijna) dezelfde clubs in je tas hebt.

    Verkeerde grips

    Je grip is minstens zo belangrijk als de rest van je clubs. Door een verkeerde grip ga je knijpen in je clubs met alle gevolgen van dien. Voor heren zijn er drie gripdiktes: Standaard, Midsize of Jumbo. Het bepalen van de juiste dikte is heel eenvoudig. Meet je hand van de pols toit het puntje van je middelvinger in centimeters. 18 centimeter is een standaard grip, 21 een midsize en 24 een jumbo. Alles daar tussenin wordt opgevuld met tapelagen. Heb je een hand van 20 centimeter? Dan heb jij een standaard grip nodig met twee éxtra lagen tape.

    Laatste Video

    Meer Video's

    Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

    Advertentie