home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Travel tip: Blue Bay Curaçao

  25 maart 2022

  Vakantie op Curaçao is voor veel vakantiegangers vooral tot rust komen. In de winter de Nederlandse kou verlaten voor betere tempraturen. Jan Thiel, net ten oosten van Willemstad, is een populaire hotspot voor de toerist die dat zoekt. De bekende stranden van Mambo Beach en Zanzibar vormen een verzamelplek voor wie wil genieten van zon, zee en feest.

  Dat is niet de voornaamste reden voor ons bezoek. Voor ons verblijf op Blue Bay rijden we naar de andere kant van de hoofdstad. Uiteraard ook voor zon, ook voor zee, maar in het bijzonder voor golf. Een klein kwartiertje ten westen van Willemstad ligt het Blue Bay Resort. Een groot privégebied waar veel Nederlanders een zonnig tweede verblijf hebben. Wie gewoon voor een paar dagen of weken wil genieten op Blue Bay kan verblijven in een van de villa’s of hotels. Maar daarover later meer.

  Want in een golfmagazine beginnen we natuurlijk met golf. Verspreid over Blue Bay ligt een 18 holes, par 72 golfbaan gloeiend tussen de heuvels. Op Curaçao is de zee nooit ver weg en daarvan maakt heeft architect William Rocquemore dankbaar gebruik gemaakt. Op een aantal holes is het uitzicht over de oceaan reden om de fotocamera erbij te pakken. Een wapperende vlag met de zee op de achtergrond doet menig golfhart sneller slaan. Klapstuk van een rondje op Blue Bay is de par 3 6e. Een par 3 waarbij je vanaf een klif slaat naar de veel lager gelegen green. Het forse hoogteverschil, de loerende golven en de altijd aanwezige harde wind vanuit zee maken de clubkeuze op deze signature hole niet makkelijk.

  De even beroemde als beruchte 6e van Blue Bay.

  Makkelijk is ook de rest van de baan niet. Foutmarges zijn klein en recht zijn van de tee is op veel holes een must. Een gemiste drive vind al snel een van de prikkende struiken naast de rough. Ook de vele hoogteverschillen vanaf de tee en de sterke eilandbries maken een rondje op Blue Bay uitdagend. Weten waar je kunt missen is essentieel tijdens een rondje op Blue Bay. Zo is het soms aanlonkelijk om de driver uit de tas te pakken, maar zul je bij een tweede keer toch maar een ijzer pakken van de tee. Die nieuwe inzichten maken wel dat de baan na elke keer spelen weer een beetje leuker wordt.

  Een aantal jaar geleden is Blue Bay flink op de schop gegaan. Om ruimte te maken voor nieuwe woningen moest een aantal slotholes veranderen. Grootste kind van de rekening was de 17e, een mooie par 4 met de ruige oceaan over de complete linkerzijde. Die 17e heeft plaatsgemaakt voor een korte par 3. Een leuke en goed ontworpen hole, maar lang niet zo mooi als de oude 17e.

  De vernieuwde 17e hole van Blue Bay.

  De renovatie heeft in onze ogen ook iets moois gebracht. Hole 14 is een nieuwe par 4 die in het oog springt. De sterk ontworpen dog leg nodigt uit om af te snijden en in een keer voor de green te gaan. Tussen teebox en green wachten alleen de taaie struiken op slecht geraakte ballen. Een klassiek voorbeeld van risk and reward.

  Een ander verbeterpunt is het onderhoud van de baan. In een zonnig klimaat is het als greenkeeper een eeuwige strijd tegen de droogte. Die strijd lijkt Blue Bay soms ter verliezen. Vooral de fairways hebben het zwaar te verduren in de Caribische zon en waren hier en daar op een randje. Ook past de slordige afwerking van veel waterhindernissen niet bij een baan waar je een flinke greenfee voor betaalt.

  De kleine kritiekpuntjes wegen niet op tegen het plezier dat je aan een rondje op Blue Bay ervaart. In de wintermaanden de drassige Nederlandse fairways tijdelijk omruilen voor kurkdroog bermudagras is altijd de moeite waard.

  Een rondje op Blue Bay is niet goedkoop. Om als bezoeker te mogen speler moet je $ 125 betalen. Voor wie tijdens zijn verblijf meer dan eens wil spelen zijn er overigens wel goede aanbiedingen die het tarief per rondje flink kunnen verlagen. Het mooie van het Blue Bay Resort is dat het meerdere hotels kent. En verblijven in een van die hotels betekent golfen met heel veel korting.

  Tijdens ons verblijf sliepen we op het Bayside Boutique Hotel. Een leuk, kleinschalig en betaalbaar hotel. Gasten van het Bayside Hotel mogen met 50% korting een rondje spelen op Blue Bay. Na de ronde uitrusten kan op het strand van het resort dat pal naast het hotel ligt. Naast de hotels is het ook mogelijk om een villa te huren op Blue Bay. Met een beetje geluk biedt deze uitzicht op de golfbaan.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie