home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Golf in Oman

  27 oktober 2021

  Bij GLFR zijn we gek op bijzondere golfreizen. Deze keer nemen we je mee naar Oman. Waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je als golfer aan denkt, maar het land heeft veel moois te bieden. Ook voor golfers.

  Het Midden-Oosten is al jaren een populair toevluchtsoord voor golfers in de winter. Met temperaturen rond de 30 graden is het ook goed vertoeven in de regio. Maar veel verder dan de Verenigde Arabische Emiraten, en dan vooral Dubai, komen veel toeristen niet. Dubai heeft met enkele beroemde topbanen dan ook veel moois te bieden. Zover is Oman nog niet. Voor wie naast golf ook op zoek is naar cultuur is het land wel een goed alternatief.

  Oman is geen Dubai

  De Verenigde Arabische Emiraten vergelijken met Oman is als appels en peren. Hoewel het buurlanden zijn, verschillen ze op veel gebieden als dag en nacht. In de Emiraten draait alles om rijkdom, en daar hoort naast dure auto’s, grote villa’s en andere luxe ook golf bij. In Oman is die rijkdom nog ver weg.

  Alleen in de hoofdstad Muscat zijn her en der westerse invloeden te zien. Niet verrassend zijn daar ook de enige golfbanen van het land te vinden. Want een sport van het volk is golf zeker niet. In Muscat zijn veel expats vanuit heel de wereld gevestigd. Zij vormen de belangrijkste, en eigenlijk enige, doelgroep voor de paar golfbanen in Oman. Voor de lokale bevolking is de sport eenvoudigweg te duur. Veel banen zijn er dan ook niet te vinden. Wij speelden drie banen rondom Muscat.

  Al-Mouj Golf

  Al-Mouj Golf is kwalitatief gezien de beste baan die je in Oman zult vinden. Pal aan de Golf van Oman en op een steenworp afstand van het vliegveld vind je een baan van tourniveau. Sinds 2018 is de baan ook gastheer van de Europese Tour met het Oman Open dat zelfs een Nederlands tintje heeft. Joost Luiten won hier in datzelfde jaar zijn voorlopig laatste toernooi. Al-Mouj ligt aan de zee en dus is de wind absoluut een factor op de linksbaan. Vooral de holes direct aan de zee zijn door die wind een flinke uitdaging, maar bovenal een lust voor het oog. Hole 11 springt er in het bijzonder uit. Deze par 3 is kort, mooi en uitdagend. Ook de andere holes zijn door hun smalle fairways zeker niet eenvoudig. Al met al biedt Al-Mouj een mooie kans om jezelf te meten met de tourpro’s.

  Ras Al Hamra

  Bij een bezoekje aan Masqat mag Mutrah niet ontbreken. Dit oude centrum van Masqat is toeristisch, maar ook historisch. Baan jezelf een weg tussen verkopers in de Mutrah Souq of koop zelfs een typisch Arabisch gewaad. Of neem lekker een drankje langs de prachtige, moderne boulevard. Uitgelopen? Dan kun je om de dag af te sluiten nog een lekker rondje golfen op Ras Al Hamra. Zelfs als het donker is.

  Want na zonsondergang gaan de lampen langs de fairways van deze negen holes baan aan. Een unieke ervaring en eigenlijk een must do bij een bezoekje. Helemaal leuk is om net voor zonsondergang te starten aan een achttien holes ronde om de baan zowel in het licht als donker te spelen.  Ras Al Hamra na zonsondergang. Buiten de floodlights is Ras Al Hamra ook gewoon een goede baan. Gelegen in een valei moest men creatief omgaan met de ruimte. Dat is gelukt. Want wie een 18 holes rondje speelt, speelt niet twee keer dezelfde baan. Door tee’s, vlaggen of zelfs greens anders te plaatsen, voelt een hole toch anders bij de tweede rondgang.

  Ghala Valley

  Ghalla Valley ligt, zoals de naam doet vermoeden, in een vallei. Net als bij Ras Al Hamra was de ruimte beperkt, maar is men erin geslaagd een goede baan neer te leggen. Met smalle fairways is de ruimte voor een slechte drive heel klein. Een afzwaaier ligt in de woestijn en kan heel ongelukkig terecht komen.

  Nog niet heel lang geleden was Ghala Valley slechts een negen holes zandbaan. De baan werd omgebouwd naar een volwaardige achttien holes baan, met gras. Het resultaat mag er zijn. Ondanks zijn jonge leeftijd ligt er een prachtige, volwassen golfbaan. Door de beperkte ruimte zijn veel holes rechttoe-rechtaan. Een klein minpunt op een verder uitstekende baan.

  Oman heeft meer

  Hoe fijn golfen in Oman ook mag zijn: een oord voor een ‘alleen golf vakantie’ is het (nog niet). Het land is simpelweg te historisch en divers om je tijd alleen aan golf te besteden. Golf als onderdeel van een mooie rondreis maakt je reis in onze ogen naast leuk ook waardevol. Na een bezoek aan Musqat en de nodige rondjes is het eenvoudig om de auto te pakken op weg naar het westen. Neem een duik in een van de vele zoetwatermeren in de woestijn (wadi’s), bezoek historische dorpen in het binnenland en rijd kilometers door lege woestijn. Ook een bezoek aan Jabal Shams, ‘de grand canyon van het Midden-Oosten’ mag echt niet ontbreken aan een trip naar Oman.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie