home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Over De Grens: Royal Antwerp

  27 oktober 2021

  Voor het spelen van een baan van zeer hoge kwaliteit hoef je echt niet ver te rijden. In het Vlaamse Kapellen, nog boven Antwerpen, ligt de Royal Antwerp Golf Club, de oudste golfclub van onze zuiderburen waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1888. Als ledenclub is de ruimte voor greenfeespelers beperkt, maar wie de kans krijgt moet de club zonder twijfel een keer aandoen. Alles op de Royal Antwerp ademt golf. Van het in Engelse stijl opgetrokken clubhuis, tot de prachtige golfbaan die er begin juli in topconditie bij lag met uitstekende fairways en dito greens.

  De baan

  Lengte is niet het probleem op de Championship Course die vanaf de backtee slechts 6300 meter meet, met een par 73. Spelen van de backtee is voor de betere golfers zker aan te raden. Ondanks de geringe lengte is het een uitdaging een lage score te maken. Door de strategisch geplaatste bunkers op zowel de fairways als de greens is het voornamelijk coursemanagement wat van belang is. Vanaf de tee is de foutmarge klein met aan weerszijde van de fairway metershoge bomen en helmgras. Het ontwerp biedt dan ook veel keuzes vanaf de tee. Wie aanvallend wil spelen laat een eenvoudiger schot naar de geonduleerde greens naar binnen. Aan de andere kant is de er weinig ruimte voor fouten. De par-4 4e en 6e zijn hier een goed voorbeeld van. Op deze doglegs naar rechts zal de aanvallende speler een fade moeten slaan om met een kort ijzer de lastige green te kunnen halen. Lukt dit niet, is de kans groot dat de tweede slag vanuit de bomen moet worden geslagen. De kracht van de baan zit hem layout volgens ons in de parren-4. Deze zijn gevarieerd in lengte (tussen de 300 en 404 meter) en zeker niet eenvoudig. Holes 8, 9 en 10 zijn drie lange doglegs en behoren tot de lastigste van de baan. Als er uberhaupt mindere punten te benoemen zijn aan de layout dan zijn het de korte parren-5. Hole 11 is met 456 meter vanaf de backtee de langste van de vijf. Na een goede afslag zijn alle vijf de par-5 holes eenvoudig te halen voor de betere golfers, zelfs met een lang ijzer. Aan de andere kant is dit wellicht de charme die past bij een golfbaan met historie. De uitdaging zit hem op deze baan niet in de lengte, maar in de shotshaping die op vrijwel elke hole nodig is. De driver hoeft in ieder geval niet vaak uit de tas. Overall is het vooral de kwaliteit en rust die de Royal Antwerp een bezoek waard maken. Wij konden zelfs op een drukke vrijdag prima doorspelen en genieten van de bij vlagen mooie uitzichten tussen de bomen. Ook de kwaliteit liet niets te wensen over met strakke fairways en mooie greens. yun00103

  Faciliteiten

  Voor de ronde even oefenen kan uitstekend op de Royal Antwerp. Het gebruik van driving range is gratis, voor greenfeespelers, en ballen kunnen onbeperkt worden gepakt. Op de range zijn verschillende doeltjes gemaakt om het lange spel mee te verfijnen. Ook het korte spel kan goed worden geoefend op de putting greens naar de achttiende hole of op een van de drie chipping greens.

  In het kort

  Adres:
  Royal Antwerp
  Torenlei 1
  2950 Kapellen
  België

  Aantal holes: 18
  Greenfee: €85 ma.-vr. / €95 za.-zo.
  Website: target=”_blank”>www.ragc.be

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie