home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Over De Grens: Koksijde Golf ter Hille

  25 oktober 2021

  Voor ‘Over De Grens’ brengen we een bezoek aan de betere golfbanen in België en Duitsland. Deze keer trekken we een heel stuk naar het zuiden voor een ronde op Koksijde Golf Ter Hille, de jongste baan van Vlaanderen nabij bekende Vlaamse badplaatsen.

  Koksijde Golf Ter Hille, zoals de baan voluit heet, is een uniek project. Enkele jaren geleden zocht de gemeente Koksijde naar een manier om het gebied aantrekkelijker te maken voor toeristen. Enkele hectaren weiland werden daarom omgetoverd tot golfbaan. Een stapsgewijs traject dat in 2012 begon met de opening van een driving range en een jaar later de negenholesbaan. In 2014, slechts drie jaar geleden, opende de Langeleed Course. Een volwaardige 18 holes championship course en de baan die wij bij ons bezoek speelden.

  De Langeleed, een ontwerp van de gerenommeerde architect Jeremy Pern, laat zich het best omschrijven als een inland linkscourse met parkinvloeden. De fairways worden om de meeste holes aan weerszijde bewaakt door helmgras en de greens zijn firm zoals het een linksbaan betaamt. Omdat de baan relatief dicht aan de zee ligt en de wind vrij spel heeft, wordt het linkskarakter nog eens extra benadrukt. Door rijkelijk aanwezige waterpartijen voelen sommige holes meer parkachtig aan.

  Koksijde Golf Ter Hille - BACKSPIN Golf

  Aan ambities heeft men in Koksijde geen gebrek. De baan is qua moeilijkheidsgraad aangelegd om in de toekomst een tourevenement te hosten. Daarvoor is het nu, vanzelfsprekend, nog te vroeg, maar de potentie is er volgens ons zeker. De baan is met 6000 meter van de backtees lang genoeg om de heel goede golfers uit te dagen. Vanaf de Tiger Tees meet de baan bijna 400 meter langer.

  Golf Ter Hille doet ondanks zijn jonge leeftijd zeer volwassen aan en kan de komende jaren uitgroeien tot een topbaan. Verbeterpunten zijn er zeker ook. Zo heeft de baan naar ons gevoel nog meer ‘rijping’ nodig om voor ieder niveau uitdagend te zijn. De rough ziet er uitdagend uit, maar zal voor de sterkere speler nog geen al te groot probleem veroorzaken. Een groter kritiekpunt is het algemene onderhoud. Op een aantal teeboxen stond het gras te hoog waardoor het enigszins rommelig oogde en afbreuk doet aan de verder goed verzorgde baan. Voor beide punten geldt dat het gezien de jonge leeftijd van de baan helemaal geen schande is.

  De club

  Naast het zijn van een toeristische trekpleister wil de gemeente nog meer bereiken met hun golfproject. Golf Ter Hille moet golf bereikbaarder maken voor mensen die voorheen misschien ver van de sport stonden, mede door het elitaire imago. In België wint de sport, in tegenstelling tot Nederland, nog altijd aan populariteit. De goede prestaties van Thomas Pieters en enkele jaren geleden Nicolas Colsaerts hebben een flinke boost gegeven. Door te laten zien dat de drempel heus niet zo hoog (meer) is, hoopt de gemeente Koksijde nog meer mensen te enthousiasmeren.

  De jeugd speelt hierin een belangrijke rol. Zo mogen kinderen jaarlijks twee uur gratis lessen om golf een keer te proberen. Ook organiseert de club enkele sportkampen waar golf ook een onderdeel van is.

  “Spelplezier staat bij ons bovenaan. Wij zijn een gemeentelijke instelling, betaald uit gemeenschapsgeld en willen ook iets terugdoen voor de gemeenschap. Golf bereikbaar maken voor de mensen is daar een onderdeel van”, vertelt directeur Jan Deramoudt.

  Faciliteiten

  Mogelijkheden om te oefenen zijn er meer dan voldoende op Golf Ter Hille. Naast de driving range, die niet gratis is, zijn er meerdere oefengreens. De Championship Course kent ook nog een klein broertje. De Hazebeek Course is bereikbaarder voor de minder gevorderde speler. Sterker, om de Langeleed te mogen spelen is een handicap van onder de 36 verplicht.

  Overall

  De overkoepelende vraag “Is deze baan het waard om te spelen” kan enkel met een ‘Ja’ worden beantwoord. Golf Ter Hille kan zich misschien nog niet meten met de topbanen in België, maar dat is zoals de eerder genoemde leeftijd van de baan niet meer dan logisch. Het ontwerp is uitdagend genoeg voor de goede speler en leuk voor de recreatieve golfer.

  Volgens Deramoudt is het plezier het uitgangspunt op Ter Hille. “Mensen die St. Andrews hebben gespeeld vertellen nooit hun score, maar wel hun ervaring. Het zou mooi zijn als wij in de buurt kunnen komen van dat gevoel.”

  Informatie

  Koksijde Golf Ter Hille Hof ter Hillestraat 2 8670 Koksijde, België Website: www.koksijdegolfterhille.be Telefoonnummer: +32 58 53 27 10 Greenfee: € 55 (Ma-Vr) € 75 (Weekend)
  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie