home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Nieuwe spullen: Callaway Paradym

  5 januari 2023

  De nieuwe Callaway driver luistert naar de naam Paradym. 3 dingen die je moet weten over de nieuwste Callaway-serie.

  Meer carbon

  Carbon in drivers is amper nog nieuwswaardig te noemen. Dat het lichtere materiaal veel voordelen heeft ten opzichte van het zwaardere titanium is voor de meeste equipmentliefhebbers inmiddels wel gesneden koek. Grote delen van de club te vervangen voor carbon geeft meer ruimte om te spelen met de gewichtsverdeling in het clubhoofd. Hierdoor kunnen de drivers steeds verder worden geoptimaliseerd.

  Maar terug naar de Paradym. Callaway heeft los van het clubblad en de achterkant van de driver het volledige clubhoofd van carbon gemaakt. Volgens de fabrikant zelf is het ‘chassis’ van de club hierdoor 44% lichter dan wanneer er gebruik was gemaakt van titanium.

  3 smaken

  Zoals vandaag de dag de standaard is komt de Paradym in verschillende versies. Een standaard uitvoering, een vergevingsgezinde uitvoering en een voor de betere speler.

  Paradym
  De standaardeditie van de Paradym zal veruit de meeste golfers aanspreken. Het standaardmodel beschikt over een 460cc clubhoofd dat dus grotendeels is gemaakt van carbon. Net als zijn broers hieronder heeft hij achterin het clubhoofd een verplaatsbaar gewicht dat volgens Callaway de balvlucht tot 8 yards (ca. 7 meter) kan beïnvloeden.

  Paradym X
  Voor de minder goede golfer is er de Paradym X. Bij dit model is vergevingsgevindheid het uitgangspunt geweest. Net als het standaardmodel heeft de X een 460cc clubhoofd, maar door het gewicht strategisch achterin het clubhoofd te plaatsen wordt het eenvoudiger om de bal in de lucht te krijgen. Daarnaast is de club licht draw biased, wat slicers helpt om de bal rechtdoor te krijgen.

  Paradym Tripple Diamond
  Voor de Paradym Tripple Diamond geldt dat veruit de meeste spelers hem lekker in het schap moeten laten staan. Net als bij eerdere Callaway-drivers is dit model echt alleen voor de goede golfer. Met 450cc is het clubblad kleiner, en dus minder vergevingsgezind, dan de Paradym en de Paradym X.

  Waar het gewicht bij de Paradym X achterin het clubblad ligt, ligt het zwaartepunt bij de Tripple Diamond juist meer naar voren. Het resultaat: minder spin en een lagere balvlucht. De ingrediënten voor afstand en de mogelijkheid tot het shapen van de bal.

  Technisch vernuft

  Ook onder de motorkap heeft Callaway e.e.a. veranderd en naar eigen zeggen verbeterd ten opzichte van de Rogue van vorig jaar.

  Jaibreak in een nieuw jasje
  Wat is een Callaway-driver zonder Jailbreak? Al sinds 2016 zien we deze technologie terug in de drivers van de fabrikant. De versteviging achter het clubblad moet zorgen voor minder vervorming van het clubhoofd bij impact en meer energieoverdracht naar de bal.

  In de Paradym is Jailbreak wel in een nieuw jasje gestoken. De 2 staafjes achter het clubblad hebben plaatsgemaakt voor 1 plaatje in het midden. Deze keuze is gemaakt met behulp van artificial inteligence en zou lichter en beter zijn dan de vorige versie van Jailbreak.

  Beter clubblad
  Over artificial inteligence gesproken: ook het clubblad is met behulp van de rekenkracht van computers verder geoptimaliseerd. In lijn met de trend van de afgelopen jaren is er veel aandacht voor balsnelheid bij drives die niet middenin het clubblad zijn geraakt.

  Als gemiddelde golfer raak je lang niet iedere bal in de sweet spot. Dat heeft gevolgen voor de snelheid waarmee de bal van het clubblad vertrekt. Daarom proberen fabrikanten het clubblad ook naast de sweetspot zo te optimaliseren dat het snelheidsverlies zo klein mogelijk is.

  Prijs

  Wie komend seizoen een Callaway Paradym in zijn tas wil hebben zal in de buidel moeten tasten. Met een adviesprijs van € 649 is het een flinke investering. Laat je je door die prijs niet afschrikken? Dan kun je de Paradym vanaf 24 februari aanschaffen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie