home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Verder slaan met een korte driver?

  26 oktober 2021

  De driver is een club waar menig amateur een haat-liefdeverhouding mee heeft. Die ene perfecte en verre drive geeft natuurlijk een heerlijk gevoel. De zoveelste (ruim) gemiste fairway kan je tot wanhoop drijven. Met een simpele ingreep kan ook jij meer fairways raken.

  Kijk de volgende keer dat je de pro’s op tv ziet spelen eens naar hun houding als ze een drive slaan. Het zal je opvallen dat de meeste spelers behoorlijk rechtop staan. Niet omdat ze zo groot zijn, maar omdat ze met een driver spelen die korter is dan die van jou.

  Om te beginnen is het goed om te weten hoe lang de shaft van een driver normaal gesproken is. Als jij in de winkel een nieuwe driver hebt uitgekozen zal daar een shaft van ongeveer 45,5 inch inzitten. Bij de ene fabrikant is hij iets langer dan bij de andere, maar veel ontlopen ze elkaar niet. Als we een kijkje nemen in de tas van de gemiddelde tourpro zien we echt geen driver met een shaft van meer dan 45 inch. Sterker nog, op de tour ligt het gemiddelde op 44,5 inch. Sommige spelers spelen zelfs met een nog kortere shaft. Jimmy Walker speelde in 2017 bijvoorbeeld met een driver van 42 inch. Dat is 9 centimeter dan de gemiddelde stock club.

  Waarom zo lang?

  Drives draaien om afstand en afstand wordt voor een groot deel bepaald door de snelheid die je met een club kunt genereren. Hoe langer de shaft is, hoe meer afstand je in theorie krijgt. Omdat de gemiddelde amateur lang niet zo sterk is als een professional, is een beetje hulp bij het creëren van snelheid wel zo fijn.

  Controle boven alles

  Er is wel een keerzijde. Want hoe fijn de extra meters ook zijn, de kans dat je de fairway raakt wordt er niet groter op. Een kortere shaft geen namelijk veel meer controle dan een lange shaft. Met een sandwedge heb je immers ook meer controle dan met een ijzer 5. De pro’s kiezen er dus voor om een klein beetje afstand in te leveren en de kans dat ze de fairway vinden te vergroten. Die afweging kan jij ook maken. Wil je liever vaker de fairway vinden of wil je liever een paar meter extra?

  Hoeveel afstand lever ik in?

  Een kortere shaft gaat uiteraard wel ten koste van je swingsnelheid. Maar er zijn aan aantal zaken om in de gaten te houden. Allereerst zal je echt niet meteen tientallen meters verliezen. In het slechtste geval kost een inch kortere shaft je 5 mijl per uur aan clubhoofdsnelheid. Stel, we nemen Jan als gemiddelde amateur. Jan swingt met zijn driver van 45,5 inch 95 mijl per uur en heeft een attack angle van 3 graden. Volgens de calculator van Trackman zal zijn drive 207 meter zijn. Omdat hij nogal vaak een fairway mist, haalt Jan een inch van zijn driver af, dat kost hem 5 mijl per uur aan clubhoofdsnelheid. Met dezelfde attack angle zal Jan met de kortere shaft geen 207, maar 196 meter slaan. Hij levert dus ongeveer tien meter in. Of tien meter veel of weinig is, is aan jou om te bepalen. Je zal een club meer naar binnen moeten slaan. Aan de andere kant: die club minder maakt ook niet uit als je in het hoge gras ligt. Jan’s drive met een snelheid van 95mph. Jan’s drive met een snelheid van 90mph.

  Andere factoren

  Snelheid is slechts een van de vele factoren die bepaalt hoe ver jouw drive gaat. Je hebt onder andre attack angle, spin rate en smash facor. Die laatste is een getal dat aangeeft hoe zuiver de impact was. Hoe meer je in de sweetspot zit, hoe hoger de smash factor is. En daar komt een ander voordeel van een kortere shaft om de hoek kijken. Het fijne van spelen met een korte shaft is dat het eenvoudiger wordt om de sweetspot te vinden. Het zou daarom zomaar zo kunnen zijn dat je gemiddeld geen afstand inlevert of zelfs een stukje verder gaat slaan.

  Niet zomaar zagen

  Ondanks alle voordelen van een korte shaft is het niet aan te raden om zomaar een zaag in je shaft te zetten. Hij zal hierdoor stijver worden en ook de swing weight van de club verandert als hij korter wordt. Kijk daarom altijd samen met een fitter of jij profijt hebt van een kortere shaft en welke shaft bij jou past.
  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie