home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Hoe koop je: een hybride?

  31 augustus 2022

  Iets meer dan tien jaar geleden had nog bijna niemand ervan gehoord, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de golftas: hybrides. Als vervangers van lange ijzers maken ze het relatief eenvoudig om grote afstanden te overbruggen. Hoe kies je een hybride die bij je past?

  Welke hybride moet ik kopen?

  Het kopen van een hybride, ook wel bekend als rescue of trouble shooter, is eigenlijk heel eenvoudig. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je de club voor wilt gebruiken. Je hebt over het algemeen hybrides met een 2, 3, 4 of 5 op de kop. Allen corresponderen met een loft. Een hybride 3 heeft bijvoorbeeld doorgaans negentien graden loft en mag worden beschouwd als een vervanger van een ijzer 3. Hetzelfde geldt uiteraard voor de andere cijfers. Welke jij nodig hebt hangt af van je eigen wensen. Is jouw laagste ijzer in de tas een ijzer 5 en ben je op zoek naar meer afstand? Dan sluit een hybride vier mooi aan op je set. Als je moeite hebt met de ijzer 5 kun je er ook voor kiezen om die te vervangen voor een eenvoudigere hybride.

  Welke shaft in een hybride?

  De keuze voor een shaft hangt af van je swingsnelheid en balvlucht. Net als bij drivers en ijzers heb je verschillende flexes en verschillende type shafts. Het is aan te raden voor de hybride dezelfde flex te nemen als in je driver of houtjes. Het type shaft is belangrijk voor de betere golfer is op zoek is naar een bepaalde balvlucht. De gemiddelde amateur kan uitstekend uit de voeten met de gemiddelde stock shaft.

  Moeilijk of makkelijk?

  Zoals bij elke club heb je vergevingsgezinde en minder vergevingsgezinde hybrides. De ‘moeilijke’ clubs zijn doorgaans wat kleiner en de ‘makkelijke’ uiteraard groter. Zie het voorbeeld van de Titleist 816-hybrides hieronder. De reden hiervoor is het zwaartepunt dat in de eenvoudigere clubs meer naar achteren wordt geplaatst, wat helpt om de bal in de lucht te krijgen. Een zwaartepunt dat meer naar voren ligt geeft meer controle en minder spin. Dat laatste is goed voor de goede golfer. 7767

  Houten 5 of hybride?

  ‘Vroeger’ zagen vrijwel alle sets er qua opbouw hetzelfde uit. Driver, houten 3, houten 5 en een set die begon met een ijzer 4. Hybrides hebben daar verandering in gebracht. Niet alleen is de ijzer 4 bij veel sets verdwenen, de houten 5 zien we ook steeds minder vaak terug. De reden hiervoor is dat de hybride 3 met negentien graden loft heel dicht in de buurt komt van de houten vijf met een loft van achttien graden. Deze allebei in de tas doen heeft weinig zin, omdat je dan vergelijkbare clubs hebt. Of je kiest voor een houten 5 of hybride 3 hangt af van je eigen voorkeur. Een houten 5 geeft een hogere balvlucht, waar een hybride een meer penetrerende vlucht heeft. De laatste is wel beduidend eenvoudiger vanuit een moeilijke ligging.

  Gevoel

  Aan de hand van bovenstaande uitleg kun je al enigszins filteren welke clubs voor jou geschikt zijn. Je weet nu dat je als handicapper 28 niet naar een lastige TaylorMade M1-hybride hoeft te kijken. Of je voor merk A of B moet kiezen hangt af van jezelf. Alle grote merken hebben hybrides voor ieders voorkeur. Ga naar de winkel, geef aan wat je zoekt en probeer zoveel mogelijk.
  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie