home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Alles wat je moet weten: The Masters

  4 april 2022

  Het is Masters-week! De mooiste golfweek van het jaar. We zullen niet vervallen in platgeslagen cliché’s over bloeiende azalea’s en de Masters-tune. We vertellen wel wat je allemaal moet weten voordat er donderdag wordt afgeslagen.

  De baan: Augusta National

  Wat kunnen we nog zeggen over Augusta National. De strakke en perfect geprepareerde fairways, razensnelle greens, hemelwitte bunkers en helblauwe watertjes. Natuurlijk is de baan al sinds jaar en dag het toneel van The Masters en 1 ding is zeker: dat zal nooit veranderen. Als enige major heeft The Masters een vast decor dat van zijn leven niet zal wijzigen.

  In grote lijnen dan want Augusta is dit jaar wel degelijk een beetje anders dan voorheen. Over de jaren wordt er namelijk een beetje bijgeschaafd aan het ontwerp van Bobby Jones. Om mee te gaan met de tijd of om de baan gewoon een beetje beter te maken. Zo zijn meerdere holes de afgelopen decenia verlengd om nog uitdagend te zijn voor de longhitters van vandaag de dag.

  Dit jaar zijn holes 9, 10 en 11 op de schop gegaan. De laatste hole kent de meest in het oog springende veranderingen. Aan het begin van Amen Corner, de naam voor holes 11 t/m 13, krijgen de spelers een 15 yards langere par 4 voor hun kiezen. Maar verlengen is niet het enige dat anders is. Aan de rechtekant van de ooit smalle fairway zijn veel bomen weggehaald en zijn dennennaalden verruild voor fairway. Dit geeft de spelers meer ruimte op rechts, maar zal ook meer uitnodigen om met een lastige approach naar de lastige green te gaan.

  Ook op hole 9 is de ruimte voor een misser op rechts naar verluidt flink verruimd. Maar dat komt met een keerzijde. Veel spelers hebben op deze hole moeite met het controleren van de spin. Een bal met (iets) teveel spin zal de green afrollen en pas meters lager tot stilstand komen. Vanuit de korte rough was dit probleem een stuk minder. Met meer fairway en dus meer spin is het niet uitgesloten dat we meer ballen van de green af zullen zien rollen.

  De titelverdediger: Hideki Matsuyama

  Vorig jaar schreef Hideki Matsuyama geschiedenis door als eerste Japanner ooit een major op zijn naam te schrijven. Matsuyama profiteerde op zaterdag optimaal van een flinke regenbui die het spel bijna 1,5 uur stillegde. Toen de spelers terugkeerden op een veel zachter Augusta maakte de Japanner een flinke opmars op het leaderboard. Hij ging dankzij zijn 65 zelfs met 4 slagen voorsprong richting zondag. Op zondag bleef hij de tot dat moment relatief onbekende Will Zalatoris een slag voor.

  Een leuk weetje: mocht Matsuyama deze week zijn titel prolongeren is hij de eerste die dat na precies 20 jaar weer lukt. Dat het Tiger Woods was die toen met succes zijn zege verdedigde laat zich raden.

  De kanshebbers: wie het weet, mag het zeggen

  De winnaar van The Masters voorspellen lijkt soms moeilijker dan de lotto winnen. In het verleden hebben torenhoge favorieten (Tiger Woods) hun favorietenrol waargemaakt en hebben mindere goden als Mike Weir en Danny Willett hun levensverandere moment gepakt. Niemand die het vooraf weet.

  Natuurlijk zijn er de spelers die het altijd goed doen op Augusta. Jordan Spieth verkeert niet in grootste vorm, maar voelt zich altijd thuis in Georgia. Cameron Smith won afgelopen maart The Players en keert in vorm naar The Masters waar hij sinds 2018 4 keer in de top-10 eindigde. De eerder genoemde Will Zalatoris kan zomaar zijn eerste zege pakken op Augusta. De kersverse nummer-1 van de wereld Scottie Scheffler is ook in vorm, maar wist in The Masters nog niet te imponeren. Met 3 zeges op zeer verschillende banen liet Scheffler wel zien overal uit de voeten te kunnen.

  Als we een ding van het verleden kunnen leren is het wel dat er geen pijl op Masters-winnaars valt te trekken. Op wie jij je geld moet zetten? We durven het niet te zeggen. In ieder geval niet op Phil Mickelson. De 3-voudig winnaar van een groen jasje zit nog altijd thuis na zijn controversiële flirt met de Saudi Golf League. Voor het eerst sinds 1995 moet The Masters het zonder ‘Lefty’ doen.

  Gaat Tiger spelen?

  Op het moment van schrijven is een vraag nog niet beantwoord: maakt Tiger Woods zijn comeback? Hij speelde al oefenrondes, maar hakt de knoop later door. Deelname van Woods zou het toernooi wel eens op zijn kop kunnen zetten. En dan hoeft hij niet eens goed te spelen. Alleen beelden van een oefenende Tiger op Augusta doen menig golfhart als sneller kloppen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie