home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Alles nog open na brute 2e dag

  13 april 2024

  Het was overleven op de 2e dag van The Masters. Harde wind dwong veel spelers vrijdag tot wanhoop en blies de scores ver over par. Bryson DeChambeau, Max Homa en Scottie Scheffler delen de leiding in een toernooi dat nog volledig openligt.

  Dag 2 van de 88e editie van The Masters begon vrijdag al vroeg. Omdat donderdag lang niet iedereen zijn eerste ronde had kunne voltooien, ging de wekker bij velen al heel vroeg in de ochtend. Iets voor 8 uur lokale tijd werd het spel weer hervat.

  Terwijl onder andere Tiger Woods nog bezig was aan ronde 1, mochten de vroege starters al de baan in voor de 2e ronde. Deze spelers zaten zogezegd aan de goede kant van de draw. Langzaam maar zeker begon de wind aan te zetten en werd Augusta een stuk lastiger dan op de eerste dag.

  De hard bewegende bomen, zandopstuivingen uit bunkers en klapperende vlaggen gaven TV-kijkers slechts een beperkt beeld van de ongekend lastige omstandigheden waar de spelers mee te dealen hadden. Bryson DeChambeau mocht zich na de eerste dag met -7 solo-leider noemen. Een dag later had de LIV-speler een stuk meer moeite met Augusta National. DeChambeau bleef met een solide ronde 73 (+1) nog goed overeind en gaat ook na 36 holes aan de leiding.

  Die moet hij wel delen met Max Homa en Scottie Scheffler. Dat Scheffler zich als oud-winnaar en nummer-1 van de wereld in bloedvorm bovenin zou gaan melden, stond in de sterren geschreven. Dat Homa voorlopig zijn weg weet te vinden op Augusta is verrassender. Een 43 plaats in The Masters van 2023 is het beste resultaat dat de 6-voudig winnaar op de PGA Tour vooralsnog heeft neergezet. Aan de zijde van Tiger Woods leek Homa de eerste 2 dagen de code van Augusta te hebben gekraakt.

  Dat de nieuwe drager van het groene jasje ook uit de huidige kopgroep zal komen, valt nog te bezien. Nicolai Højgaard houdt de Europese eer hoog en is op -4 de voornaamste uitdager van de leiders. Colin Morrikawa volgt de Deen op een slag.

  Record voor Woods

  Voor Tiger Woods was het een lange en zware dag. Fysiek dan althans. Woods behoorde tot de groep spelers die vrijdagochtend nog een deel van de eerste ronde moest voltooien. De 5-voudig winnaar tekende voor een 73 (+1) en kon na een korte pauze alweer op weg naar de 1e tee.

  Gezien zijn gebrek aan wedstrijdritme hield Woods zijn ronde heel knap bij elkaar. In de steeds meer aantrekkende wind liep ook Tiger tegen bijna onvermijdelijke bogeys aan. Daar zette hij echter meer dan genoeg tegenover. Met een knappe ronde 72, een van de beste scores van de dag, haalde Woods ruimschoots en voor een recordwaardige 24e keer op rij het weekend.

  Rahm en Rory moeten knokken

  Wie wel of niet het weekend zouden gaan halen, was vrijdag tot laat op de avond ongewis. Terwijl de scores opliepen schoof ook de cutlijn steeds een beetje op. +6 was uiteindelijk de benodigde score om zaterdag terug te mogen komen.

  Tot opluchting van velen en in het bijzonder van Jon Rahm. Voor de titelverdediger is het nog niet de week die hij waarschijnlijk voor ogen had. In plaats van knokken voor de overwinning was het vrijdag vooral knokken om niet twee dagen vanaf de zijlijn toe te hoeven kijken. Door een double op de 14e leek een vroegtijdige exit van de winnaar van vorig jaar een reële uitkomst. Zover kwam het niet. Onder andere dankzij een monsterputt op de 16e zien we de Spanjaard zaterdag ‘gewoon’ op de tee. Vanaf +5 zal hij desondanks waarschijnlijk niet echt meer een rol kunnen gaan spelen.

  Dat geldt ook voor Rory McIlroy. De Noord-Ier die zo graag ook een keer The Masters zou winnen lijkt nog minimaal een jaar te moeten wachten op een nieuwe kans. McIlroy oogt voorlopig slordig en niet scherp genoeg om nog mee te gaan doen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie