home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Review: Rapsodo Mobile Launch Monitor

  18 december 2022

  Met de Mobile Launch Monitor (MLM) is Rapsodo in de Verenigde Staten al een paar jaar een grote speler op het gebied van personal launch monitors. Hoewel hij in Nederland nog niet eenvoudig te verkrijgen is onderwierpen wij de MLM aan een grondige test.

  Personal launch monitor?

  Op de tour zijn launch monitors al jaren een onmisbare accessoire voor de pro’s. Ze gebruiken hun TrackMan, Foresight of Flightscope om hun spel tot in detail te finetunen. Met een prijskaartje van vele duizenden euro’s zijn deze launch monitors voor ons doorsnee golfers niet de meest voor de hand liggende investering.

  Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, waar de Rapsodo MLM er een van is. Deze zogeheten personal launch monitors zijn met een paar honderd euro een stuk vriendelijker geprijst. Voor de MLM betaal je in Europa ongeveer € 550 euro. In Nederland is hij op dit moment nog niet verkrijgbaar, maar er zijn genoeg Europese webshops waar je hem zonder problemen kunt kopen.

  Wat kan de Rapsodo MLM?

  Voor een kleinere prijs krijg je vanzelfsprekend lang niet alle data die een professionele launch monitor je kan geven. Vrijwel alle personal launch monitors bieden ongeveer dezelfde, en belangrijkste, data. Denk aan carry distance, swing speed, ball speed, launch angle en smash factor.

  Dat is bij de MLM niet anders. Het appataat berekent op basis van de balsnelheid kort na impact en de vertrekhoek van de bal hoe ver de bal gaat. Dit doet hij op basis van de eerste meters van de balvlucht. Effect van mee- of tegenwind zul je dus niet terugzien in de cijfers.

  De data die de MLM geeft over je swing en balvlucht is dus beperkt. Zeker in vergelijking met launch monitors aan de andere kant van het spectrum. Deze vertellen naast bovengenoemde cijfers ook meer over bijvoorbeeld de swingbaan en spinrate. Maar… Vanzelfsprekend is het appels met peren vergelijken tussen € 500 en € 20.000.

  Hoe werkt de MLM?

  In zijn gebruik is de MLM een beetje anders dan zijn concurrenten. Om hem te laten werken zet je namelijk je iPhone of iPad bovenop het apparaat met de selfiecamera naar voren gericht. Nadat je via bluetooth connectie maakt met de app is hij klaar om te meten. Helaas is er op dit moment nog geen Android-versie beschikbaar.

  De opstelling met de iPhone of iPad heeft een reden. Of eigenlijk 2. De MLM heeft in de eerste plaats geen scherm en geeft dus alleen op je telefoon de data weer. Maar de MLM geeft daarnaast meer dan alleen ruwe data. Door gebruik te maken van de camera in je smartphone zie je na je slag ook direct een korte video-opname terug inclusief een ‘shottracer’ die de bal volgt. Deze extra functionaliteit werkt verrassend goed en maakt trainen nog een beetje leuker.

  Het opstellen van de MLM en connectie maken met de app gaat tijdens onze eerste test zeer eenvoudig. Binnen een paar minuten hebben we het apparaatje werkend. De juiste plek vinden achter de mat op de driving range is nog de grootste horde, maar ook dit is na een paar keer schuiven uiteindelijk snel geregeld. Belangrijk is vooral om ervoor te zorgen dat je zelf volledig in beeld bent.

  De MLM werkt zowel buiten op de range als indoor met een net. Wie ’s winters binnen wil oefenen moet wel voldoende ruimte hebben. De launch monitor heeft namelijk minimaal 5 meter balvlucht nodig om zijn berekeningen te kunnen maken. Tel daar de 2 meter voor de MLM zelf bij op en je komt aan een flinke garage.

  Ook onze slagen pakt de MLM eigenlijk direct zonder problemen op. Zodra het lichtje voorop de launch monitor groen is, slaan we een ijzer 7 waarna binnen een paar seconden de data met video in de app verschijnt. In de app moet je vooraf aangeven welke club je in je hand hebt. Dit kan handmatig, maar een leuke bijkomstigheid is je ook je club voor de camera kunt houden. De app zal dan automatisch de juiste club selecteren. Dit werkt wel alleen met ijzers.

  Hoe nauwkeurig is de MLM?

  Bij personal launch monitors is de belangrijkste vraag altijd hoe nauwkeurig het apparaatje is. Met andere woorden: hoeveel wijkt de data af van de gegevens van een TrackMan of andere high end monitor. Volgens Rapsodo zelf wijkt de MLM hooguit 2% af van de TrackMan-data.

  En inderdaad, die claim blijft in een 1-op-1 test bijzonder goed overeind. Wij vergeleken de MLM in een indoor omgeving met een TrackMan. Vrijwel door de gehele tas levert de MLM data die slechts een paar procent afwijkt van die van de TrackMan. Vooral in de kortere clubs is het verschil in de meeste gevallen verwaarloosbaar. Bij de driver heeft de MLM het moeilijker. Hier zien we een aantal keer een aanzienlijk groter verschil.

  Ook op de driving range zijn we positief verrast over zijn prestaties. Ballen die minder goed geraakt zijn, laten in de app inderdaad een lagere balsnelheid en afstand zien. Ook de launch angle heeft net als in het echt grote invloed op de afstand. De afstanden lijken op het oog goed overeen te komen met waar we de ballen zien landen.

  Vooral op de range zien we bij tijd en wijle wel een uitschieter. Met name omgehaalde ballen hebben soms onrealistisch hoge afstanden. Heel vaak gebeurt dit overigens niet. Nog minder vaak, en vooral in de regen, heeft de MLM moeite met het volgen van de bal. Dit resulteert in een vreemde balvlucht in de app of een compleet gemiste slag.

  Rangeballen vs. gewone ballen

  Als er een belangrijke tekortkoming is van de MLM dan is het dat je geen onderscheid kunt maken tussen echte ballen en rangeballen. En dat is een gemis. Want de app gaat er altijd vanuit dat je een premium golfbal slaat. Als huis-tuin-en-keuken-golfer sta je op de range alleen geen ProV1’s weg te slaan, maar over het algemeen flink versleten rangeballen die lang niet zo ver vliegen.

  Op andere launch monitors kun je vaak aangeven dat je rangeballen slaat. Het apparaat zal zijn berekeningen dan iets aanpassen zodat de afstanden beter weerspiegelen wat je met een echte golfbal slaat. Die optie heeft de MLM voorlopig nog niet. Al wordt daar naar verluidt wel aan gewerkt.

  Betalen voor meer opties

  Om de MLM te kunnen gebruiken hoef je in principe niets meer te doen dan de gratis app te downloaden. Maar wie bereid is om jaarlijks 100 dollar te betalen voor een Premium Subscription kan de opties in de app flink uitbreiden. Deze opties zijn vooral handig voor wie een grondige analyse wil van zijn slagen. Zo kun je met een premium abonnement per club zien in welke afstanden je per club gemiddeld slaat en hoe groot de spreiding van de slagen is.

  Een andere mooie bijkomstigheid is dat je ruim 10.000 slagen in hoge kwaliteit terug kunt zien in de app. In de gratis versie zijn dit er slechts 100. De andere opnames blijven in lage kwaliteit wel beschikbaar.

  Plus- en minpunten

  In zijn soort is de Rapsodo MLM een topper. Het apparaatje biedt met de gratis, gebruiksvriendelijke app eigenlijk alles wat de doorsnee golfer nodig heeft in een launch monitor en kan zoals gezegd worden uitgebreid met een abonnement. Ook qua nauwkeurigheid doet de MLM het heel erg goed. De MLM kan al met al zeker helpen bij het verbeteren en verfijnen van je spel.

  De grootste tekortkoming is dat de app op dit moment nog altijd niet beschikbaar is voor Android-toestellen. Een iPhone of iPad (met internetverbinding) is dus een vereiste.

  Clubniveau

  Specificaties
  Clubsoort: