home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  R&A en USGA gaan golfbal terugschroeven voor de topspelers

  14 maart 2023

  De R&A en de USGA gaan aan de slag met de golfbal voor de topspelers. Een nog goed te keuren plan moet de afstanden die de pro’s slaan met ongeveer 15 yards terug gaan brengen.

  Kern van de nieuwe aanpak wordt het aanpassen van de testvoorwaarden voor nieuwe ballen. Op dit moment worden ballen onder aan aantal voorwaarden getest met een robot. Om goedkeuring te krijgen mag een bal inclusief rol met een swingsnelheid van 120 mijl per uur niet verder gaan dan 320 yards. De regelorganen willen die snelheid aanpassen naar 127 mpu met dezelfde maximale afstand.

  Dat zou betekenen dat vrijwel alle ballen die nu gebruikt worden op het hoogste niveau voortaan non-conforming zijn en dus niet in wedstrijden gebruikt mogen worden. Met de aangepaste ballen leveren de pro’s zo’n 15 yards in met een drive.

  Daarmee lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in een discussie die al jarenlang wordt gevoerd binnen de golfwereld. Door technische ontwikkelingen zijn vooral de beste spelers de afgelopen jaren verder gaan slaan. Misschien wel te ver, werd vaak gezegd. Spelers over powerden golfbanen die daardoor langer gemaakt moesten worden, wat weer haaks staat op een duurzamer beleid.

  Dat er iets moest veranderen aan de golfbal, daar waren velen het wel over eens. De manier waarop alleen niet. Moest iedere golfbal voortaan minder ver gaan, of alleen die van de allerbesten? Bifurcation (aparte regels voor pro’s) kreeg als kritiek dat pro’s en amateurs dan niet langer onder dezelfde condities zouden spelen, maar lijkt er nu dus wel te komen.

  Vanaf 2026 en alleen voor de pro’s

  Vooralsnog gaat het alleen nog om een voorstel vanuit de R&A en de USGA. Voordat de regel in werking zal treden moeten er nog een aantal drempels genomen worden. Mocht dat allemaal lukken, wat wel in de lijn der verwachting ligt, moet de regel vanaf 2026 gaan gelden voor de tour pro’s en topamateurs.

  Voor de huis-tuin-en-keuken-golfer verandert er dus voorlopig helemaal niets. Op de tours zal de regel worden ingevoerd als een local rule.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie