home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Hoe koop ik: een damesset?

  13 maart 2024

  In 2019 was 33% van de golfers in Nederland vrouw. Daarmee groeit het aantal dames op de golfbaan gelukkig steeds een beetje meer, al moet dat percentage natuurlijk nog altijd omhoog. Qua equipmentkeuze is het als vrouw alleen nog altijd geen vetpot. Waar moet je als dame op letten bij het kopen van een golfset.

  Waarom een speciale damesset?

  Om te kunnen zeggen waar je als vrouw op moet letten is het eerst zaak om te kijken waarom er speciale sets voor dames zijn. Want nee, het is geen kwestie van een leuker en en minder mannelijk kleurtje. Achter damessets zit een idee.

  Dat idee komt grotendeels voort uit de wetenschap dat vrouwen door de bank genomen kleiner en fysiek minder sterk zijn dan mannen. Geen schande, wel een gegeven. Minder kracht leidt in golf vaak ook tot een lagere swingsnelheid. Dan kunnen de juiste spullen helpen.

  Wat zijn de verschillen tussen dames- en herensets?

  Het is voor golfers van ieder niveau belangrijk dat een set bij haar of hem past. Of je vrouw bent of man, een fitter zal altijd kijken welke specificaties passen bij jouw fysieke mogelijkheden. Ben je minder lang, dan kunnen je clubs worden ingekort. Ben je niet heel sterk, dan heb je baat bij een iets lichtere shaft.

  Omdat dames gemiddeld genomen korter en minder sterk zijn maken fabrikanten speciale damessets. Toegegeven, ze hebben vaak een iets vrouwvriendelijker uiterlijk, maar het grootste verschil zit hem echt in de specificaties. Om het leven van de golfende vrouw zo leuk mogelijk te maken zijn deze net iets anders dan bij de mannen.

  Iets korter

  Clubfabrikanten gaan bij het maken van hun clubs altijd uit van gemiddelden. Clubs kunnen tijdens een fitting immers altijd nog gericht op maat worden gemaakt. Vrouwen zijn gemiddeld genomen korter dan mannen en hebben daarom ook iets kortere clubs nodig. Een te lange shaft zorgt ervoor dat het clubblad niet mooi recht op de grond staat.

  Damesclubs zijn over het algemeen ongeveer 1 รก 2 inch korter dan een vergelijkbare mannenclub. Bij de TaylorMade Stealth is de damesvariant bijvoorbeeld uitgerust met een 44,25 inch shaft, bij de heren zit er uit de fabriek een 45,75 inch shaft in.

  Minder zwaar

  Een soort stelregel voor clubfitting is dat golfers met een lagere swingsnelheid een lichtere shaft nodig hebben. Het gewicht van een club heeft namelijk grote invloed op de snelheid die je kunt genereren. Daarom zijn de shafts in damesclubs een paar gram lichter dan die van herenclubs. Op die manier wordt het makkelijker om swingsnelheid op te bouwen.

  Iets meer loft op de houtjes

  Minder swingsnelheid betekent ook dat het moeilijker wordt om de bal de lucht in te krijgen, zeker het de houtjes. Daarom is de loft op dameshoutjes een paar graden hoger. De gemiddelde herendriver heeft een loft van 10.5 graden, bij damesdrivers is dit in de regel 12 graden.

  Niet iedere vrouw over een kam scheren

  Iedere golfer is anders en dus kun je niet zeggen ‘iedere vrouw moet een standaard damesset’. Ook als vrouwelijke golfer is het belangrijk om tijdens een fitting te kijken welke clubs bij je passen. Misschien ben je langer dan gemiddeld en is een lichte en flexibele herenshaft voor jou een goede optie.

  Veel betere speelsters kunnen bovendien door een goede techniek een flinke snelheid opbouwen. Ook voor hun kan het geen kwaad om te kijken naar opties in het (helaas) vaak uitgebreidere herensegment. Loop dus nooit automatisch naar de damesclubs omdat je een dame bent, maar vraag om een fitting.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie