home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Is jouw set klaar voor het nieuwe seizoen?

  6 maart 2023

  De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. We kunnen weer meer golfen! Misschien heb je heel de winter doorgetraind, misschien ligt jouw set ergens in de schuur te wachten op warmere dagen. Wat voor golfer je ook bent, het is altijd goed om te kijken of je set nog past.

  Je golfset weer up-to-date maken betekent niet dat je meteen naar de winkel moet rennen voor de nieuwste driver. De kans dat die 500 uitgegeven euro’s de sleutel zijn tot een succesvol golfjaar is niet zo groot. Dat neemt niet weg dat het goed is om eens kritisch naar je huidige driver te kijken. Vergeet ook de andere clubs in je tas niet onder de loep te nemen.

  Technische veranderingen

  In de wereld van equipment gebeurt heel veel. Ieder jaar rond januari vallen de merken weer over elkaar heen om de nieuwste technische innovaties te delen met ons, de gewillige kopers. Tussen alle marketingpraat door zijn er best veranderingen die jou kunnen helpen. Daarom kan het zeker geen kwaad om eens naar een golfwinkel te lopen om wél die nieuwe driver te proberen of om een bal te slaan met nieuwe, vergevingsgezinde ijzers. Schroom ook niet om je huidige clubs mee te nemen. Zo kun je zelf zien of er reden is om te investeren in je set.

  De vraag is natuurlijk na hoeveel jaar het de moeite waard is om naar nieuwe clubs te kijken. Heel grofweg geven de volgende richtlijnen wellicht een beetje houvast.

  Drivers en fairwaywoods: om de 5 jaar vervangen.
  IJzers: om de 10 jaar vervangen.

  Voor wedges en putters geldt dat er geen echter termijn is. Een nieuwe wedge is nodig bij slijtage en dat hangt voor het grootste deel af van hoe vaak je speelt. Wanneer het tijd is voor een nieuwe putter bepaal je zelf.

  Slijtage

  De gemiddelde levensduur van een golfset is lang. Hoe lang hangt af van veel verschillende factoren. Hoe vaak je speelt, hoe je speelt, de kwaliteit van het equipment, het soort equipment enzovoorts. Zeggen dat je na X jaar een nieuwe set moet kopen, is dus lastig. Een driver of fairwaywood gaat in de regel bijvoorbeeld langer mee dan een slijtagegevoelige wedge.

  Is het clubblad nog goed?

  De meest voorkomende plek van slijtage is vanzelfsprekend het clubblad. Door de jaren heen ontstaat er een afdruk op de plek waar je meestal de bal raakt. Voordat deze plek zo groot is dat het de balvlucht zal beïnvloeden ben je een hele tijd verder. Voor wie al enige tijd met zijn set doet, is dit wel een punt van aandacht. Zeker bij wedges. Grote slijtage betekent minder diepe groeven en dus minder spin.

  Kloppen de lofts en lieangles nog?

  Iedere club in je set heeft een bepaalde loft en lieangle. De loft is de hellingshoek van het clubblad, de lieangle is de hoek van het clubblad en opzichte van de shaft. Als je met een gefitte set speelt, is die laatste zelfs speciaal op jouw postuur en swing aangepast. Hij moet dus kloppen voor optimaal balcontact.

  Je clubs krijgen heel wat te verduren. Iedere keer dat je een bal slaat, raakt de club de bal en de grond op hoge snelheid. Héél langzaam gaat dit effect hebben op de lofts en lieangles van je ijzers. Grote kans dat deze niet meer hetzelfde zijn als toen je ijzers nog glimmend in de winkel stonden. Een clubfitter kan eenvoudig de lofts en lies voor je opmeten en indien nodig bijstellen.

  Zijn je shafts nog recht?

  Zoals gezegd hebben je clubs het zwaar door de krachten die je op ze loslaat. Dat heeft niet alleen een effect op het clubblad, maar ook op de shaft. Het is goed om regelmatig te checken of de shafts nog kaarsrecht zijn. Zie je een lichte verbuiging? Laat de club dan repareren door een clubfitter. Een kromme shaft heeft namelijk een grote invloed om de stand van het clubblad.

  Hebben je grips nog grip?

  Minder groot, maar niet minder belangrijk zijn je grips. Die slijten bij regelmatig gebruik het snelst van je clubs. Een klein laagje vettigheid verwijder je eenvoudig met een beetje zeepsop. Zie je duidelijke slijtage op je grips? Dan is het tijd om ze te vervangen.

  Ben je zelf niet veranderd?

  Aan je equipment kan dus genoeg veranderen. Maar jij bent waarschijnlijk ook niet meer dezelfde golfer als toen je jouw clubs kocht. Wie jong is, wordt groter en sterker. Wie oud is verliest wellicht wat kracht. Dit heeft ook gevolgen voor je golfset. Een set moet immers bij je passen. ‘Bij je passen’ kent eigenlijk twee niveau’s: fysiek en speelniveau.

  Passen je clubs bij je fysiek?

  We beginnen met het fysieke stuk. Je lichaam verandert door de jaren heen. De een wordt sterker, dan ander verliest de power die hij of zij ooit had. Om optimaal te presteren moeten je clubs passen bij jouw lichamelijke mogelijkheden. Dat geldt vooral voor de shaft. Wie sterker wordt groeit misschien wel uit zijn set met regular shafts. Het gevolg is vaak meer grote missers. Tijd voor stiff. Wie aan kracht in heeft geleverd moet misschien een stapje terugdoen en naar een senior flex. Doorspelen met een te stijve shaft betekent minder afstand, minder nauwkeurigheid en minder spelplezier.

  Passen je clubs bij je niveau?

  Er zijn golfsets voor spelers van alle niveau’s. Van sets voor beginnende golfers tot sets voor gevorderde spelers. In het ideale geval heeft iedereen clubs die passen bij zijn of haar niveau. Wie afgelopen jaar flink heeft getraind is als het goed is wel een stuk gezakt met zijn handicap. Dan is het niet meer nodig om met super vergevingsgezinde clubs te spelen. Die kunnen plaatsmaken voor ijzers met meer gevoel. Andersom kan natuurlijk ook. Een stapje terugdoen naar ijzers die iets meer hulp bieden is geen schande.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie