home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Hoe koop je: wedges?

  6 oktober 2023

  Wedges zijn misschien wel de belangrijkste clubs uit je tas. Het zijn in theorie in ieder geval de clubs die je het vaakst zou moeten wisselen. Hoe graag je ook een nieuwe driver koopt voor een beetje meer afstand. De groeven van een wedge slijten het snelst en minder groef betekent minder controle. Het is voor een gemiddelde golfer raadzaam elke twee jaar de wedges te wisselen, maar hoe koop je nieuwe?

  Loft van wedges

  Loft is in grote lijnen waar het om draait bij wedges. Elke set met ijzers is geleidelijk opgebouwd. Een ijzer drie heeft bijvoorbeeld 21 graden loft, een ijzer 4 24 enzovoorts tot de pitching wedge. Diezelfde lijn wil je graag doortrekken in je wedges. Hierbij wordt een gapping (het gat tussen de lofts van je clubs) van vier graden als ideaal gezien.

  Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel loft jouw pitching wedge heeft voordat je drie nieuwe wedges in je tas stopt. Gemiddeld genomen van een pitching wedge 45 graden loft, maar zeker in moderne sets kan dit getal een stuk lager liggen. Idealiter zouden de wedges nu 49, 53 en 57 graden loft hebben. Dit wordt alleen lastig, daar de lofts vrijwel altijd in even getallen zijn. 48, 50, 52 en verder tot 64 graden. In dit geval komt 50, 54 en 58 graden loft voor je wedges dus het dichtst bij de ideale gapping. Let op: wedges kunnen heel eenvoudig een graad omhoog of omlaag worden versteld.

  Om erachter te komen hoeveel graden loft jouw pitching wegde heeft is Google een goede oplossing. Zoek even op de naam van je set gevolgd door ‘specs’ en je komt een heel eind. Je pitching wedge op laten meten is ook een optie.

  Wat is bounce?

  Over bounce bestaat een hoop onduidelijkheid. De bounce is de hoek die ontstaat tussen de onderste rand van het clubblad (leading edge) en de zool van de club. Zet een wedge op de grond en je zult vanaf de zijkant zien dat het clubblad niet op de grond staat.

  Welke bounce je nodig hebt hangt van twee dingen af. Het belangrijkst is de swing van de gene die de wegde vast heeft. Iemand met een stijle swing moet kijken naar een club met wat meer bounce. Een vlakke swinger heeft minder bounce nodig. Daarnaast weegt ook de ondergrond mee. Op een harde ondergrond zal een club met weinig bounce beter presteren in vergelijking met een club met een lage bounce.

  Een wedge met een lage loft (bijvoorbeeld een pitching wedge) heeft doorgaans weinig bounce. Dit komt omdat je deze clubs vaak gebruikt voor lange slagen. Een doorsnee sand wedge heeft dan weer iets meer bounce, ideaal in zachte omstandigheden en – uiteraard – uit de bunker.

  De bounce aflezen is niet heel lastig. Over het algemeen staat deze in kleine cijfertjes op de club. Een lage bounde is 4 tot 8 graden, een mid bounce is 8 tot 10 graden en een hoge bounce is 10 tot 14 graden.

  Welke ‘grind’ moet mijn wedge hebben?

  Naast de bounce heb je ook nog keuze uit grinds. Een grind is de manier waarop de zool van de club aan de achterkant is afgeslepen. Om meer loft te genereren kan het clubblad open worden gezet. Met een brede zool wordt het in dat geval wel erg lastig om onder de bal te komen. Een passende grind kan in dat geval uitkomst bieden om het clubblad te openen. Laat je hierover altijd goed informeren door een fitter.

  Sandwedge (SW) of 56 graden?

  Veel setjes bestaan uit een ijzer 5 tot en met een pitching wedge. Hoewel het heel fijn is om een complete set te hebben, levert het ook een praktisch probleem op. Eigenlijk zelfs meerdere. Allereerst sluiten de pitching wedge en de sand wedge niet mooi op elkaar aan. Zoals gezegd heeft een gemiddelde PW 46 graden loft. De SW zit op 55 of 56 graden. Een gat dus van tien graden, ver van de ideale gapping van vier graden. Bij sommige sets is het mogelijk om het gat op te vullen met een gap wedge, maar lang niet bij allemaal.

  In veel beginnerssets is de sand wedge ook inbegrepen bij de ijzers. Heel fijn dat je die niet meer hoeft te kopen, maar er is ook een nadeel. Vaak heeft deze wedge ook een hoge loft. Er ontstaat dus een flink gat tussen de pitching wedge en de sand wedge. Geen drama voor beginners, maar wel iets om erg in te hebben als je langer met de set speelt. De inbegrepen sand wedge is daarnaast vaak ook groter en lomper dan een 56 graden wedge. Dit maakt hem minder geschikt voor delicate slagen rondom de green.

  Welke shaft in een wedge?

  Wedges hebben over het algemeen een zwaardere en stuggere shaft dan ijzers, zoals de Dynamic Gold S400 van True Temper. Omdat ze minder worden gebruikt voor volle slagen is het iets minder belangrijk om een shaft te fitten. Toch is het helemaal geen slecht idee om de wedges wél mee te nemen in een fitting. Zeker voor de lagere lofts, die je vaker vol zult slaan, kan een gefitte shaft geen kwaad. Speel je met graphite shafts of lichtere stalen shafts? Ook dan is een fitting eigenlijk een must.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie