home
golfnieuws
equipment
travel
  • magazine
  • contact

    Alles wat je moet weten: Ryder Cup

    20 september 2021

    Eindelijk is het zover: de Ryder Cup! We moesten er door corona een jaartje langer op wachten, maar deze week strijden de beste golfers uit Europa en de Verenigde Staten weer tegen elkaar. We zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

    Terug in de oneven jaren

    Normaal gesproken wordt de Ryder Cup natuurlijk om de twee jaar gespeeld. De ene keer in Europa, de andere keer aan de andere kant van de oceaan. Eigenlijk hadden de Europeanen vorig jaar al de degens moeten kruisen, maar (uiteraard) door ging daar een streep doorheen. Duizenden luidruchtige golffans op een kluitje was tijdens de pandemie ondenkbaar.

    Gelukkig ziet de wereld er inmiddels een stukje anders uit en kan er gegolfd worden. Voortaan zal de Ryder Cup weer in de oneven jaren op de golfkalender staan. Wéér, inderdaad. Tot 2001 was het al de traditie om in oneven jaren te spelen. De editie van dat jaar ging echter niet door vanwege de aanslagen van 11 september. Nu, precies twintig jaar later, is die traditie ongewenst weer in ere hersteld.

    Captains, wildcards en teams

    Ieder team bestaat uit twaalf spelers. Over drie dagen, van vrijdag tot en met zondag, strijden zij voor om de Ryder Cup. Op vrijdag en zaterdag in tweetallen en op zondag ieder voor zich. Daarover later meer.

    Eerst de teams. Aan het hoofd van ieder team staat een teamcaptain. Dit jaar zijn dat Steve Stricker voor de VS en Padraig Harrington voor Europa. Teamcaptain zijn is een erebaan voor een golfer (op leeftijd) met een grote staat van dienst. Misschien wel de belangrijkste taak van de captain is het samenstellen van zijn team. En dat gaat voor de Europeanen net even anders dan voor de Amerikanen.

    Dat zit zo. Het idee is dat ieder team bestaat uit de beste spelers van het moment. Daarom zijn er gedurende een periode van ongeveer een jaar punten te verdienen op de verschillende tours. Wie de meeste punten heeft, verdient een plekje in het team. Eenvoudig zat, maar het is iets ingewikkelder dan dat.

    Het is namelijk niet zo dat de twaalf spelers automatisch de twaalf zijn met de meeste punten. Iedere captain heeft namelijk ook wildcards tot zijn beschikking. Hij mag, wel vooraf, zelf bepalen hoeveel spelers er automatisch geplaatst zijn en hoeveel wildcards hij wil vergeven. Lange tijd was de verdeling 9/3 gebruikelijk. Negen spelers plaatsten zich automatisch en de captain deelde drie wildcards uit.

    Team Europa

    Bij de Europeanen is dat nog altijd zo. Vorige week maakte Padraig Harrington zijn drie wildcards bekend. Hij koos voor de ervaring van Sergio Garcia, Ian Poulter en rookie Shane Lowry. Garcia en Lowry hadden zich net niet geplaatst, de keuze voor Poulter was een relatief grote verrassing.

    Met zijn wildcards is het Europese Team compleet. Het zal bestaan uit: John Rahm, Tommy Fleetwood, Tyrell Hatton, Rory McIlroy, Victor Hovland, Matt Fitzpatrick, Paul Casey, Lee Westwood, Shane Lowry, Sergio Garcia, Ian Poulter en Bernd Wiesberger.

    Team Amerika

    Bij de Amerikanen ging het keuzeproces voor deze editie op de schop. Maar liefst de helft van alle spelers is gekozen middels een wildcard van Steve Stricker. De captain koos voor Daniel Berger, Harris English, Tony Finau, Scottie Scheffler, Xander Schauffele en Jordan Spieth. Colin Morrikawa, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Justin Thomas, Patrick Cantlay en Dustin Johnson waren al zeker van een plekje.

    Europa domineert al jaren

    Het is niet voor niets dat ze het bij de Amerikanen over een andere boeg gooien. Europa weet de afgelopen jaren aardig zijn stempel te drukken op de Ryder Cup. Van de afgelopen negen edities gingen er slechts twee naar de VS. Alleen in 2008 en 2016 moest team Europa zijn meerdere erkennen. Een nog pijnlijkere statistiek: laatste keer dat Amerika de sterkste was op Europees grondgebied was in 1993. 28 jaar geleden.

    Wie er dit jaar gaat winnen is misschien wel meer dan ooit koffiedik kijken. Op papier is de VS misschien favoriet, al is dat de afgelopen jaren geen garantie voor succes gebleken. Ook ervaring en teamgevoel blijkt vaak een belangrijke factor en vooral op dat laatste doet Europa het vaak goed.

    De baan: Whistling Straits

    Gelukkig voor de Amerikanen wordt er dit jaar gespeeld in de Verenigde Staten. Op Whistling Straits om precies te zijn. De baan in Wisconsin is voor de eerste keer het decor van de Ryder Cup, maar heeft ervaring met grote toernooien. In 2004, 2010 en 2015 werd het PGA Championship er gespeeld.

    Whistling Straits, een ontwerp van de beroemde en onlangs overleden Pete Dye, ligt pal naast Lake Michigan en als het gaat waaien kan de wind voor nog meer drama gaan zorgen. En is het niet de wind dan wel de ruim 900 bunkers die de baan rijk is.

    U.S.A.! vs. Olé, Olé, Olé!

    Even werd er vorig jaar aan gedacht om de Ryder Cup zonder publiek te spelen. Het idee werd even zo snel weer afgeschoten. De Ryder Cup zonder publiek is namelijk ondenkbaar en geen Ryder Cup. Vele tienduizenden gelukkigen die een felbegeerd kaartje hebben bemachtigd juichen en schreeuwen hun team iedere twee jaar toe. Soms op het onsportieve af. Vooral de Europeanen moeten het geregeld ontgelden als het toernooi in Amerika wordt gespeeld.

    Door de geldende inreisbeperkingen zal het publiek grotendeels aan Amerikaanse zijde staan. Meer dan ooit speelt het Europese team dus in het hol van de leeuw.

    Laatste Video

    Meer Video's

    Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

    Advertentie