Hybride of driving iron
27 oktober 2021
Een hybride en een driving iron zitten in elkaars vaarwater. De lofts van beide clubs zitten in dezelfde range en ze maken allebei het slaan van een lang ijzer makkelijker, maar beide hebben hun eigen sterktes en zwaktes.
Hybride
De hybride is ooit bedacht voor spelers die moeite hebben met het slaan van een ijzer 3, 4 of zelfs 5. Lange ijzers zijn door hun lengte al moeilijker en ook de lage loft helpt niet echt mee. Wie een ijzer 4 niet vol raakt, krijgt een lelijke lage balvlucht en verliest heel veel afstand. Een kwelling voor de gemiddelde amateur.
Een hybride biedt uitkomt. Allereerst is hij zo ontworpen dat de club helpt om de bal in de lucht te krijgen. Het zwaartepunt van een hybride ligt ver naar achteren, wat goed is voor de vergevingsgezindheid. Daarnaast is de sweetspot van een utility groter dan die van aan ijzer. Ook een bal die niet vol in het midden geraakt is, kan bij een hybride een mooie afstand halen. Een misser die tien meter te kort is, is natuurlijk fijner dan een pitch van vijftig meter overhouden na een gemiste ijzer 4.
Uiteraard zit er ook een keerzijde aan die vergevingsgezindheid. Voor veel betere spelers is een hrybride te ‘makkelijk’. Hoe meer een club helpt om de bal de lucht in te krijgen, hoe minder controle bij de speler ligt. Lagere handicappers en professionals willen die controle hebben.
Dat wil niet zeggen dat professionals niet met een hybride spelen. Je ziet ze zelfs steeds vaker in de tas. Daarmee nemen ook de echt goede spelers iets minder controle vanaf meer dan 200 meter voor lief in ruil voor vergevingsgezindheid.
Driving Iron
Een driving iron hangt tussen een lang ijzer en een hrybride in. De voor- en nadelen zijn precies het tegenovergestelde van een hybride. Driving irons zijn iets laster dan utilities, maar bieden meer mogelijkheden. Door een hoger zwaartepunt gaat de bal lager met minder spin. Ideaal voor de echt goede golfer.