home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Soms knullig, soms knap: de balans na 3 keer LIV

  1 augustus 2022

  Henrik Stenson won zondag bij zijn debuut meteen zijn 1e toernooi als LIV-golfer. Die zege zal menig golfliefhebber ontgaan zijn. Want echt leven doet LIV nog niet. Maar welke stand kunnen we na 3 toernooien opmaken over het veelbesproken circuit?

  Stel die vraag aan iedereen die bij LIV betrokken is en je krijgt waarschijnlijk een antwoord met een zee aan superlatieven. In iedere uitzending wordt verteld hoe groots en geweldig de nieuwe tour is voor spelers, caddies en golfliefhebbers.

  LIV als product

  En eerlijk is eerlijk: zelfs de grootste criticaster zal toe moeten geven dat LIV menig verwachting overtreft. Wie de gratis uitzending op YouTube bekijkt ziet een product dat vakkundig in elkaar is gezet. Met diepe zakken kan veel, zo blijkt. Ook de caddies zijn vrijwel allemaal positief. Waar ze op de PGA Tour soms met 4 man een kamer deelden, worden de caddies bij LIV volledig in de watten gelegd.

  Veel publiek is er nog niet te zien. Volgens journalisten ter plekke liepen er hooguit 150 man mee met de paar grote namen die LIV heeft weten te lokken. Misschien een teken dat de golfliefhebber niet warmloopt voor het zeer discutabele circuit, misschien moet het publiek het circuit nog leren kennen.

  Volgens dezelfde journalisten lukt het LIV wel om een amusante beleving neer te zetten waarbij golf misschien zelfs bijzaak is. Harde muziek klinkt over de baan, er is veel te beleven en spelers lijken meer benaderbaar dan op de gevestigde tours.

  De spelers

  Belangrijker zijn natuurlijk de spelers. Bij de presentatie van het eerste deelnemersveld werd er schamper gelachen over de namen. Buiten de bekende namen als Dustin Johnson, Ian Poulter, Sergio Garcia en Phil Mickelson was het vooral een groep no-names die in Londen op de tee verscheen.

  In Bedminster was de deelnemerslijst een stuk indrukwekkender. LIV wist in de tussentijd spelers als Brooks Koepka, Patrick Reed en Bryson DeChambeau te strikken. Met Henrik Stenson trok het ook nog eens de al gepresenteerde Ryder Cup-captain aan. De al langer genoemde Bubba Watson heeft zijn overstap inmiddels ook bevestigd.

  Bovengenoemd lijstje is op het eerste gezicht indrukwekkend. Een kritische blik ziet echter vooral spelers met een kruisje. In het geval van Stenson, Mickelson, Watson, Garcia, Westwood, Poulter en andere kun je zeggen dat ze hun beste golf wel achter zich hebben liggen. Voor hun lijkt LIV vooral een mooie aanvulling op hun pensioen.

  Voor de jongere LIV-spelers als Koepka, DeChambeau en Reed stonden al niet bekend om hun populariteit en enorme liefde voor de sport. Voor hun bleek de verleiding van de miljoenen simpelweg te groot. Of ze op de PGA Tour een nachtje minder hebben geslapen om hun vertrek is de vraag. Allen bevonden zich daarnaast de maanden voor hun vertrek niet in grootse vorm.

  Dat de put met vertrekkende spelers nog niet gedempt is, lijkt een gegeven. Hoewel de aanbiedingen met Saoedische miljoenen tekengekd gaandeweg kleiner zullen worden, zullen er meer professionals in de herfst of winter van hun carrière zwichten voor de enorme prijzengelden die Greg Norman kan bieden.

  Aan de andere kant lijken de ‘echte’ spelers van het moment nog altijd te kiezen voor de PGA Tour. Rory McIlroy, Justin Thomas, Jordan Spieth, Max Homa en anderen hebben zich zeer kritisch uitgelaten over LIV en de overstappers. Pas als zij gaan verdwijnen heeft de tour echt een probleem.

  Conclusie

  Als we na 3 toernooien de balans op moeten maken zal LIV een blijvertje zijn. Zij het als leuk extraatje. Hoe graag Greg Norman ook een volwaardige tour wil worden, in de huidige opzet en met deze spelers zal dat er voorlopig niet inzitten.

  Vooralsnog is LIV niet meer dan een serie prettoernooien met grote namen van welleer en buitenbeentjes van de PGA Tour. Leuk voor erbij, maar niet iets waar de doorgewinterde golffan warm van wordt.

  Het geeft wel te prijzen wat er in relatief korte tijd is opgezet. Toernooien en deelnemersvelden worden iedere keer beter en professioneler. Met de oneindig diepe zakken van de Saoedisch is het nooit zeker waar dit kan eindigen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie