home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Olympisch goud voor Schauffele

  4 augustus 2021

  Xander Schauffele heeft zondag de gouden medaille gepakt in het olympisch golftoernooi. Zilver was voor Slowaak Rory Sabattini. Het brons ging na een zinderende play-off naar C.T. Pan.

  Golf op de Olympische Spelen, het bleef ook in Tokio onwennig. In 2016 keerde de sport na ruim 100 jaar terug op de spelen. Hoewel veel toppers van dat moment afzegden, was de eerste editie een succes. Met Justin Rose kreeg het goud een winnaar van formaat.

  Vier jaar later was het animo onder de grote namen in ieder geval iets groter. Dustin Johnson meldde zich weliswaar af, maar verder waren veel spelers van formaat aanwezig in Tokio. Een mooi uithangbord voor de sport.

  Spannend tot het slot

  Olympisch golf kreeg zondag wat het nodig had: spanning. Tot op het aller-, allerlaatste moment. Schauffele was de laatste dag begonnen met een comfortabele voorsprong van drie slagen. De Amerikaan speelde een solide laatste ronde en leek zijn oprukkende achtervolgers voor te blijven.

  Vooral Rory Sabbatini, uitkomend voor Slowakije, voerde de druk op. Sabattini begon op grote achterstand, maar wist een knappe 61 neer te zetten. Op -17 leek zilver voor hem wel het hoogst haalbare.

  Schauffele bleek alleen niet onfeilbaar. Na een solide start begon zijn motor te haperen. De birdies wilden niet komen en op de eenvoudige par 5 14e moest hij na een slechte drive vechten voor een bogey. Door deze dure bogey viel Schauffele opeens terug naar -17, gedeeld aan de leiding.

  Op de korte 17e profiteerde de Amerikaan wel. Een par op de slothole was voldoende voor het goud. Die par kwam er ook, zei het op onorthodoxe wijze. Na wederom een slechte drive had Schauffele een up-and-down nodig van zo’n 80 meter om een verlening te voorkomen. Koelbloedig wist de viervoudig PGA Tour-winnaar dat klusje te klaren voor het goud.

  7 mans play-off voor brons

  Om de strijd om het brons te beslechten was een play-off nodig. Liefst zeven man stonden na 72 holes gelijk. Rory McIlroy, Paul Casey, Colin Morikawa, Carlos Munoz, C.T. Pan, Mito Pereira en Hideki Matsuyama moesten in twee flights terug naar de 18e tee.

  Verrassend genoeg waren het Casey en Masters-kampioen Matsuyama die met een bogey als eerste afvielen. Op de derde hole van de verlenging wisten Morrikawa en Pan met een birdie als laatste twee over te blijven. Pan had op de vierde play-off hole voldoende aan een par om het brons mee te nemen naar Chinees Tapei.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie