home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  5 simpele trucs voor een lagere handicap

  29 april 2024

  Een lagere handicap, welke golfer wil dat nou niet? Misschien worstel je al een tijdje en lukt het maar niet om onder de 20 te duiken. Of misschien heb je dit seizoen als doel om naar een single handicap te zakken. Hoewel alles begint bij een betere techniek en hard oefenen, laat bijna iedereen ook onnodig slagen liggen. Met onze 5 tips zet jij misschien wel een belangrijke stap naar een lagere handicap.

  Vermijd de onnodig hoge score

  “Een bogey kan gebeuren, een double is gewoon dom”, zei Joost Luiten eerder dit seizoen na zijn eerste ronde in Singapore. Natuurlijk is de kans dat wij als gewone golfers een keer tegen een double of erger aanlopen een stuk groter dan dat een meervoudig tourwinnaar dat doet. Toch zit er ook voor ons als gewone stervelingen een wijze les in de woorden van Luiten. Hogere scores zijn vaak onnodig en deze van de kaart houden is essentieel om te zakken met je handicap.

  Wat voor Luiten een double is, is afhankelijk van je niveau voor jou misschien een tripple of een quadruple bogey. Dit soort scores zitten een goede ronde in de weg. Ook al speel je stableford, een hole zonder punten of een ouderwetste streep is zonde. Maar goed, tussen willen en doen zit natuurlijk nog een wereld van verschil. Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van je ronde een kaart zonder dure 6, 7 of 8 inlevert?

  De belangrijkste les is om altijd strategisch te spelen. Een flinke misser kun je niet voorkomen met een goed spelplan, een onnodige misser wel. Probeer zoveel mogelijk uit de problemen te blijven en accepteer dat je misschien een keer een slag meer nodig hebt dan je had gehoopt. Lig je in de bomen? Kies de veilige route naar een plek op de fairway waarvandaan je naar de green kunt. Het kost je een slag, maar het is beter dan proberen met een heroïsche slag de green te raken en alleen maar verder in de problemen te komen. Datzelfde geldt voor andere hindernissen. Moet je de perfecte bal slaan om over een waterhindernis de green te bereiken? Het is echt geen schande om op safe te spelen en daarna met een korte pitch de green te halen. Beter 1 punt dan geen punt.

  Schuif een tee naar voren

  Op de meeste golfbanen is er tegenwoordig een brede keuze uit tees. Van de witte tees voor de longhitters tot de oranje tees voor de mensen met minder afstand. De tijd dat we spraken van herentees en damestees ligt echt achter ons. Echt waar, heren!

  Bepaal daarom voor je ronde begint altijd goed welke tees voor jou het meest geschikt zijn en schaam je vooral niet om een stukje naar voren te gaan. Zeer waarschijnlijk is het spelplezier een stuk groter als de baan een stukje korter is. Het spel is nou eenmaal leuker als je af en toe eens een par of misschien zelfs een birdie maakt in plaats dat je continu aan het vechten bent voor een bogey.

  Vanaf een kortere tee krijg je natuurlijk wel minder slagen mee. Toch zal het voordeel van een kortere afstand in veel gevallen opwegen tegen de nadelen van die paar slagen die je minder meekrijgt. Je hebt immers minder lange ijzers naar binnen, waardoor je vaker de green zult raken of in ieder geval in de buurt zult komen.

  Oefen extra op je korte spel

  Ben jij ook iemand die tijdens een oefensessie vooral drivers staat te slaan op de driving range? Je bent zeker niet de enige. Veel amateurs leggen de nadruk in hun training op de verkeerde dingen. Of in ieder geval op de onderdelen van hun spel waar niet de meeste winst te behalen is op weg naar lagere scores.

  Hoe belangrijk de lange slagen ook zijn, met een je korte spel kun je pas écht slagen winnen. Met goed pitchen, chippen en putten kun je ieder rondje zomaar 4, 5 of zelfs meer slagen winst pakken. En die slagen zijn heel veel waard als je een lagere handicap wilt behalen.

  Probeer daarom je trainingssessies beter te verdelen tussen je lange spel en je korte spel. Bijvoorbeeld 50/50. Sla een emmertje ballen leeg en loop daarna naar de oefengreen om te focussen op de wedges en je putter. Je zult zien dat je er in de baan profijt van gaat hebben!

  Check je equipment

  Een nieuwe driver gaat je niet ineens een veel betere golfer maken. Toch is het goed om zo af en toe een keer kritisch naar je set te kijken. Passen de clubs in je tas nog wel bij jou? Ben je de laatste jaren wat kracht verloren, dan heb je misschien andere shafts nodig. Maar ook iets simpels als nieuwe grips kan wonderen doen.

  Rijd daarom een keer langs een golfwinkel in de buurt en laat je adviseren over het nieuwste equipment. Natuurlijk zal de verkoper zijn best doen om je met het nieuwste van het nieuwste de deur uit te laten gaan. Naam daarom ook je eigen set mee om te kijken of de laatste ontwikkelingen op equipmentgebied jou ook vooruit helpen.

  Boek een les

  Hoe vaak je ook op de drivingrange en de oefengreen te vinden bent, er is en blijft ruimte voor verbetering. Zelfs de allerbeste spelers van de wereld hebben nog iemand die met ze meekijkt, dus waarom jij niet? Door af en toe een lesje te boeken bij de pro op jouw golfclub zorg je ervoor dat je swing steeds verder wordt aangescherpt en er geen foutjes insluipen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie