home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Wie worden de 12 van Donald?

  29 augustus 2023

  Nog één week hebben de Europeanen om een plek in het Ryder Cup-team van Luke Donald te bemachtigen. Na het Omega Championship van deze week is duidelijk wie zich op eigen kracht heeft geplaatst en wie afhankelijk is van een van de zes wildcards.

  Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland en Tyrell Hatton. Die zes spelers kunnen alvast hun koffers gaan pakken voor Rome. Dat is met een maand te gaan misschien wat vroeg, maar het zijn wel de vier namen die we names Europa zeker gaan zien tijdens de Ryder Cup in september.

  Daarachter is het nog een groot vraagteken. Virtueel zouden op dit moment Robert McIntyre en Tommy Fleetwood het zestal automatisch geplaatsten voltooien. McIntyre via de European Points list die wordt samengesteld op basis van toernooien op de DP World Tour, Fleetwood via de World Points list waarvoor alle wereldwijde toernooien meetellen. Laatstgenoemde kan deze week nog worden ingehaald door Matt Fitzpatrick. Volgens de berekeningen van de tour moet hij minimaal 7e worden, gedeeld met maximaal een ander.

  Spanning op de European Points List

  Op de European Points List zijn er nog zes kanshebbers op directe plaatsing. MacIntyre heeft dus de beste papieren, maar kan zeker nog niet achterover leunen. Zelfs een 2e plek is niet voldoende om zijn plek veilig te stellen, al moet de zege dan wel gaan naar een van zijn vijf concurrenten.

  Yannick Paul zou op dit moment net buiten de boot vallen als nummer-4 op de lijst. Met een overwinning in Zwitserland is hij binnen. Om een kans te hebben volstaat alleen een top-3 plek. Hierbij is hij dan wel afhankelijk van een slecht resultaat van MacIntyre.

  Dat geldt ook voor alle anderen die in theorie nog op eigen houtje in het team kunnen komen. Zo zullen Adrian Meronk en Victor Perez minimaal 2e moeten worden. Rasmus Højgaard en Adrian Oteagui zullen moeten winnen. Oteagui zal vanwege een LIV-verleden waarschijnlijk niet hoeven hopen op een wildcard.

  Wie krijgen de wildcards?

  Captain Luke Donald heeft dus 6 plekken te vergeven aan zij die niet automatisch geplaatst zijn. En dat zal geen eenvoudige keuze worden voor de Engelsman.

  Als we ervan uitgaan dat er op in de rankings niets meer veranderd zou het team er alsvolgt uitzien:

  1. Rory McIlroy
  2. Jon Rahm
  3. Viktor Hovland
  4. Tyrell Hatton
  5. Robert MacIntyre
  6. Tommy Fleetwood

  Het is gebruikelijk voor de captains om spelers die het nét niet op eigen kracht hebben gehaald een wildacard te geven. Plek 7 en 8 zouden in dat geval gaan naar Yannik Paul en Matt Fitzpatrick. Die laatste lijkt wel zo goed als zeker van een plek. Fitzpatrick is inmiddels een majorkampioen, is nummer-8 van de wereld, won dit jaar het RBC Heritage en heeft Ryder Cup-ervaring.

  Paul is als nummer-109 op de wereldranglijst misschien nog een vraagteken. De Duitser schraapte zijn punten bij elkaar in de kleinere toernooien op de DP World Tour en liet nog weinig zien op het echt grote podium.

  Naast Paul zal Donald daarom ervaring toe willen voegen aan zijn team. Hoewel ze beiden niet op het nippertje directe kwalificatie misten lijken wildcards voor Shane Lowry en Justin Rose voordehandliggend. Met deze ervaren rotten heeft Donald misschien niet spelers in topvorm, maar wel spelers met ervaring op het grote podium dat de Ryder Cup is.

  Dan blijven er nog 2 plekken over. Onze voorzichtige gok is dat deze gaan naar Adrian Meronk en Sepp Straka. Meronk leek lange tijd op weg naar autoatische kwalificatie, maar kende – waarschrijnlijk – te veel wisselvalligheid om een plek te veroveren. Een zege in het Italiaans Open op de Ryder Cup-baan moet voor Donald toch zeker meewegen.

  Straka won vorig jaar zijn eerste toernooi op de PGA Tour en voegde daar dit jaar in de John Deere Classic nummer-2 aan toe. Minstens zo belangrijk was dat hij in The Open als een van de weinigen Brian Harman nog enigszins het vuur aan de schenen kon leggen. De Oostenrijker werd 2e op Royal Liverpool en eindigde in mei al als 7e in het PGA Championship.

  Onze voorspelling voor Team Europa

  1. Rory McIlroy
  2. Jon Rahm
  3. Viktor Hovland
  4. Tyrell Hatton
  5. Robert MacIntyre
  6. Tommy Fleetwood
  7. Yannick Paul
  8. Matt Fitzpatrick
  9. Justin Rose
  10. Shane Lowry
  11. Sepp Straka
  12. Adrian Meronk
  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie