home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Wie is Ludvig Adberg?

  2 september 2023

  Nog een paar dagen, dan maakt Luke Donald bekend welke zes spelers een wildcard ontvangen voor het Europese Ryder Cup-team. Een naam die steeds vaker valt is die van Ludvig Adberg. Wie is deze voor velen waarschijnlijk totaal onbekende Zweed?

  Om de naam van Ludvig Adberg tegen te komen moeten we op de World Points List van de kwalificatie scrollen naar plek 58. Ruim voorbij bijvoorbeeld de namen van Joost Luiten (29e) en Thomas Detry (14e). Toch is het uitgesloten dat we de Nederlander of de Belg eind september in actie zien en lijkt Adberg een wel heel reële kans te maken op een plek in het team.

  De lage positie op in de kwalificatie laat zich verklaren door het feit dat Adberg pas een aantal maanden professional is. In juni maakte de 23-jarige Zweed zijn debuut in het RBC Canadian Open, een toernooi van de PGA Tour. Maar voor die hard golfvolgers was zijn naam zeker niet nieuw.

  Als amateur kende Adberg een indrukwekkende carrière. Zoals veel talentvolle spelers kreeg ook hij de kans om in Amerika studie met topsport te combineren. Adberg ging naar Texas Tech en wist via PGA Tour University, een ranglijst die talenten uit het college golf een directe weg naar de PGA Tour verschaft, speelrecht te bemachtigen op de tour. In juni maakte hij dus de stap naar broodspeler.

  Ook voor zijn professionele debuut was het talent van Adberg niet onopgemerkt gebleven. Zijn goede prestaties in het college golf leverden hem begin dit jaar een deelname op in de Hero Dubai Dessert Classic. Daarin stond de naam van Adberg na de eerste ronde zelfs even bovenaan. Hij werd uiteindelijk 70e in Dubai. In de Arnold Palmer Invitational eindigde Adberg als 24e nadat hij lange tijd in de top 10 stond.

  Dat Adberg een talent is van de buitencategorie staat als een paal boven water. Als professional staan er tot nu toe twee 4e plaatsen als beste resultaat achter zijn naam, maar de zege lijkt een kwestie van tijd.

  Wildcard voor Adberg

  Op basis van zijn talent wordt de roep om een wildcard voor Adberg steeds groter. De vraag is natuurlijk of potentie voor captain Luke Donald genoeg is om een wildcard te geven aan de nummer 58 in de kwalificatie en de nummer-200 van de wereld. Hoe hard Adberg ook klimt op beide lijsten.

  In augustus speelden Donald en Adberg samen tijdens de eerste twee dagen van de Rocket Morgage Classic. Adberg opende het toernooi met ronde 65 en 67. Donald was onder de indruk en vergeleek zijn flightgenoot zelfs met Rory McIlroy.

  Natuurlijk valt er veel te zeggen voor een wildcard voor Adberg. De Zweed is jong, beschikt over een talent zoals je zelden ziet en lijkt niet bang voor het grote podium. Daarnaast kan het voor de toekomst van het Europese team goed zijn om te investeren in een aanstormend talent.

  Aan de andere kant betekent het ook dat iemand anders buiten de boot zal vallen. Iemand die twee jaar lang heeft geknokt voor kwalificatie, net buiten het team valt en moet toezien hoe een nieuwe jongen als nummer-58 zijn plek inneemt.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie