home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Waarom Koepka wel en Poulter niet?

  29 augustus 2023

  Met de wildcard voor Brooks Koepka speelt er eind september een LIV-speler in de Ryder Cup. Hij zal wel de enige zijn. Luke Donald, captain van team Europa, kan hoe dan ook geen LIV-spelers toevoegen aan zijn team. Waarom kan het bij de Amerikanen wel en bij de Europeanen niet?

  Toen vorig jaar de ene na de andere grote naam de overstap maakte van de PGA Tour of DP World Tour naar LIV Golf was de vraag in hoeverre zij daarmee hun toekomst in de Ryder Cup op het spel zetten. Spelers die de sprong waagden werden verbannen van toernooien van de beide tours en de DP World Tour gaf meteen aan dat Ryder Cup spelen er niet meer bij was voor de Europese opportunisten. De PGA Tour had natuurlijk graag hetzelfde gedaan voor de Amerikanen, maar kon dat simpelweg niet doen.

  Dat zit zo: de Ryder Cup is een samenwerking tussen de DP World Tour aan de Europese kant en de PGA of America aan de Amerikaanse kant. Die laatste is iets anders dan de PGA Tour. De tour heeft niets met de Ryder Cup van doen. De PGA of America gooide de deur niet in het slot voor de Amerikaanse LIV-spelers. Al was de die deur nagenoeg dicht omdat LIV’ers geen officiële toernooien konden spelen en dus geen kwalificatiepunten konden verdienen.

  Dankzij Koepka’s goede prestaties in de majors en in het bijzonder zijn zege in het PGA Championship glipte de Amerikaan door het kiertje. Directe kwalificatie liep hij net mis, maar captain Zach Johnson kon niet om hem heen.

  Hoewel er veel bekende Europese Ryder Cup-spelers zijn overgestapt naar LIV heeft Luke Donald geen kopzorgen over eventuele wildcards. Geen enkele LIV-spelers met een Europees paspoort kwam in de buurt van kwalificatie. Adrian Otaegui heeft een verleden bij LIV, maar is inmiddels weer volledig lid van de DP World Tour.

  Stel dat Donald wel een beroep zou willen doen op de grote ervaring van bijvoorbeeld Ian Poulter, Sergio Garcia, Henrik Stenson of Lee Westwood dan is dat dus niet mogelijk. Al deze spelers hebben hun lidmaatschap van de DP World Tour opgezegd, een vereiste om überhaupt kans te maken op een plek.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie