home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Smith troeft McIlroy af

  17 juli 2022

  Niet Rory McIlroy, niet Victor Hovland, maar Cameron Smith is de nieuwe Champion Golfer of the Year. Met een weergaloze 2e 9 zette de Australiër koers richting de Claret Jug en zijn eerste major.

  Voor veel fans op St. Andrews en in het Verenigd Koninkrijk was het zondagavond een bittere pil om te moeten slikken. Na 8 jaren droogstand leek Rory McIlroy eindelijk weer eens een major toe te voegen aan zijn palmares. Met degelijk golf had de Noord-Ier 2 slagen voorsprong op een worstelende Viktor Hovland. Een zege van McIlroy in het 150e Open Championship op The Old Course, het sprookje werd geschreven.

  Maar daar dacht Cameron Smith anders over. Op de 1e tee leek de Australiër toch vooral een voorprogramma te gaan spelen voor de flight achter hem. Met 4 slagen achterstand op McIlroy en Hovland was het gat toch wel erg groot. Alleen een zee aan birdies zou de deur voor de zege op een kiertje zetten.

  Die zee bleef de de 1e 9 ook nog eens uit. Met 2 birdies werd het gat van 4 slagen slechts een slag kleiner. Tot Smith een andere versnelling wist te vinden op de 2e negen. Met birdies op 10, 11, 12, 13 en 14 veranderde de winnaar van The Players in amper een uur tijd een achterstand in een slag voorsprong. Met bijzondere dank aan een plots gloeiendhete putter.

  Zo was het opeens McIlroy die in de achtervolging moest. En waar de putter van Smith gloeiend heet werd, bleef die van McIlroy erg koud. Keer op keer wist de solide spelende Noord-Ier zichzelf een birdie kans te geven, maar keer op keer miste die de hole op een haar na.

  De beroemde en beruchte roadhole leek nog een hobbel te vormen in Smiths weg naar de zege toen hij de green miste en door de roadholebunker niet naar de vlag kon met zijn 3e. Maar opnieuw was de putter de oplossing. Met de zege op het spel holede Smith zijn parputt van ruim 4 meter. Even later mistte McIlroy zijn birdieputt van vergelijkbare afstand.

  Op de drivable slothole gooide Smith de deur helemaal dicht. Van net voor de green putte hij de bal koelbloedig op tap-in afstand, waardoor McIlroy alleen met een eagle een play-off kon forceren. Die eagle kwam er niet.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie