home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Schauffele nu ook majorwinnaar

  20 mei 2024

  Xander Schauffele is majorkampioen. Op Valhalla won de Amerikaan de 106e editie van het PGA Championship, waarmee hij zijn reputatie als ‘een van de beste spelers zonder major’ in één klap kwijt is.

  De 30-jarige Xander Schauffele had al een palmares waar menig speler jaloers op zou zijn. Zeven overwinningen op de PGA Tour en een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Toch ontbrak er voor een speler van zijn kaliber nog één ding op echt tot de absolute topspelers gerekend te mogen worden: een major.

  Dichtbij was hij al zo vaak. In zijn eerste major, het US Open van 2017, zette Schauffele een 5e plaats neer. De eerste van nog zoveel top-10 plekken die de jaren daarna zouden volgen. Maar op een een of andere manier lukte het de man uit San Diego nooit om ook de overwinning over de streep van de 72e hole te trekken.

  Toen Schauffele zondag als gedeeld leider met tweevoudig majorwinnaar Colin Morrikawa begon aan de laatste ronde van het PGA Championship was het dus maar afwachten hoe hij zich staande zou gaan houden. Met nog een zee aan spelers binnen een paar slagen, was het ook de verwachting dat de druk op de ketel zou komen. Maar hij hield zich koel, heel koel.

  Schauffele had van meet af aan de touwtjes in handen. Waar zijn flightgenoot de birdies maar niet in de hole kreeg, deed hij direct wat hij moest doen met vroege birdies op een eenvoudig spelend Valhalla. Een flight voor de laatste groep deden Bryson DeChambeau en Viktor Hovland ondertussen hetzelfde. Zij waren de dag begonnen op twee slagen van de leiders, maar voerden snel de druk op.

  En zo ontvouwde zich een mooie strijd waarin Schauffele wel continu de overhand had. Het was DeChambeau die met een uitstekende 64 als slotronde het target zette op -20. De putt van Hovland om die score te evenaren liep langs de hole en nadat ook de parputt mistte was het een 3e plaats voor de Noor.

  Een birdie voor Schauffele op de par 5 slothole van Valhalla was de opdracht om (eindelijk) die eerste major op de kaart te hebben. En die kwam er. Een birdieputt van een kleine 2,5 meter rolde richting de hole en pakte nét genoeg lip om te vallen. Met twee armen in de lucht vierde Schauffele wat in al die eerdere majors net niet wilde lukken.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie