home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Presidents Cup dit jaar nóg minder spannend?

  20 september 2022

  Deze week staat de 14e editie van de Presidents Cup op de golfkalender. De tweejaarlijkse strijd tussen golfers uit Amerika en de rest van de wereld (minus Europa) leverde eigenlijk nooit echt de spanning van de Ryder Cup. Een zege van het internationale team lijkt dit jaar op Quail Hollow nog verder weg.

  Wie een blik werpt op de uitslagen van de Presidents Cup ziet een voor de internationals weinig opbeurende statistiek. Van de 13 keer dat het toernooi sinds 1994 is gespeeld ging de zege 12 keer naar de Amerikanen. In 2003 eindigde de strijd in een gelijkspel. Voor de laatste niet-Amerikaanse zege moeten we liefst 24 jaar terug in de tijd.

  Mede door de dominantie van de Amerikanen is de Presidents Cup eigenlijk nooit uit de schaduw gekomen van zijn grote broer de Ryder Cup. Spannend was het in sommige edities zeker. 3 jaar geleden won het team van spelend-captain Tiger Woods met slechts 2 punten verschil en in 2015 was de winstmarge slechts een punt. Toch was het iedere keer wéér Amerika dat met er met de gouden beker vandoor ging.

  In sport valt niets te voorspellen, maar ook dit jaar is Amerika weer torenhoog favoriet. Op eigen bodem kan captain Davis Love kan beschikken over 5 spelers uit de top-10 van de wereldranglijst. Will Zalatoris was zelfs nummer 6 maar moest vanwege een blessure afhaken. Kevin Kisner is als nummer 25 de hekkensluiter in het team van Love.

  Het met star power gevulde Amerikaanse team neemt het op tegen de Internationals met Hideki Matsuyama als hoogstgenoteerde speler op plek 17. Captain Trevor Immelman moest een stuk verder afzakken op de ranking om zijn team compleet te maken. Canadees Taylor Pendrith is als nummer 109 op papier de zwakste uit zijn team.

  Geen Presidents Cup voor LIV-spelers

  Een flinke kluif was het sowieso geworden voor het team van Immelman, maar de Zuid-Afrikaan kreeg bij zijn debuur als captain nog een bittere pil te slikken. Als organisator van de Presidents Cup wil de PGA Tour onder geen beding LIV-spelers in een van beide teams hebben. Deze spelers zijn immers ook tot nader order geschorst voor de reguliere toernooien op de PGA Tour.

  Voor Immelman betekende de overstap van Cameron Smith en Joaquin Nieman naar LIV 2 grote namen minder in zijn team. Beiden waren officieel geplaatst voor het team, maar zullen het toernooi vanaf de bank moeten volgen.

  Net als de afgelopen maanden zal het ook op Quail Hollow weer veel gaan over LIV. Laten we hopen dat het in de eerste plaats een mooie en hopelijk toch spannende strijd zal gaan worden.

  4 dagen

  In tegenstelling tot de Ryder Cup duurt de Presidents Cup 4 dagen. Het toernooi is vanaf donderdag te volgen op Ziggo Sport en GolfTV.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie