home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Ongegeneerd geld harken

  1 februari 2022

  Vergeet de PGA Tour of DP World Tour, deze week start het sterkste deelnemersveld op de… Asian Tour. Veel topspelers maken deze week een uitstapje naar het Aziatische circuit om hun zakken te vullen met discutabele oliedollars uit Saoedi-Arabië.

  Dustin Johnson, Brooks Koepka, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Xander Schauffele, Sergio Garcia. De deelnemerslijst van de Saudi International die deze week wordt gespeeld is er een waar menig toernooidirecteur op de PGA Tour jaloers op is. Dat geld voor veel spelers de drijfveer is om af te reizen naar het Midden-Oosten mag geen verrassing heten.

  Het toernooi is sinds dit jaar onderdeel van de Asian Tour. De afgelopen 3 edities vonden nog plaats onder de vlag van de European Tour. Dat leverde directeur Keith Pelley al de nodige kritiek op. Nu de DP World Tour de banden met de PGA Tour heeft aangehaald, moest het toernooi in Saoedi-Arabië van de kalender verdwijnen.

  ‘Supertour’

  Vanuit de Verenigde Staten wordt namelijk tandenknarsend toegekeken hoe veel van de grote namen deze week in het Midden-Oosten spelen. Het toernooi is namelijk meer dan een speeltje van de rijke sheiks. Het is een onderdeel van een groter plan om met een eigen tour en heel veel geld de PGA Tour en DP World Tour buitenspel te zetten.

  Onder leiding van Greg Norman werken de Saudi’s aan een miljoenencircuit dat de beste spelers moet aantrekken. Tot afschuw van vooral de PGA Tour dat zijn grote namen binnenboord moet houden. Daarom dreigden de heren vanuit Ponte Vedra Beach dat spelen voor de Saudi’s zou leiden tot een schorsing op de PGA Tour. Dat bleek juridisch niet haalbaar.

  ‘Growing the game’ en andere excuses

  Over het afreizen naar Saoedi-Arabië is veel te doen. Het land heeft een zachts gezegd twijfelachtige reputatie als het aankomt op de rechten van vrouwen, journalisten en minderheden. Moet je dan als topgolfer je naam verbinden aan zo’n regime? De verleiding van vele (extra) miljoenen op de bankrekening blijkt voor veel spelers toch te groot.

  Om recht te praten wat krom is komen ze met creatieve excuses. De meest gehoord: growing the game. Volgens de spelers draagt hun deelname bij aan het vergroten van zichtbaarheid voor de sport in het land.

  Wat de toekomst gaat brengen voor de supertour van de Saudi’s is afwachten. Verschillende spelers, waaronder Rory McIlroy, hebben al aangegeven de overstap niet te maken.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie