home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Noblesse oblige

  14 april 2024

  Scottie Scheffler is voor de tweede keer winnaar van The Masters. De man van het moment deed zondag exact wat er van hem verwacht en gevraagd werd: winnen.

  Als torenhoge favoriet een toernooi beginnen en met overmacht winnen, dat kunnen alleen de hele grote. Sinds zondag is duidelijk dat we zijn aangekomen in het tijdperk van Scottie Scheffler. De Amerikaan maakte zijn favorietenrol op Augusta meer dan waar op weg naar zijn tweede groene jasje.

  Zelfs voor de allerbeste speler die de golfwereld op dit moment kent en sinds lange tijd heeft gezien, waren de omstandigheden op Augusta National deze week bij vlagen te moeilijk. Toen Scheffler in het begin van zijn ronde de motor maar moeilijk aan de praat kreeg, had het er alle schijn van dat een lange en spannende slotronde in het verschiet lag.

  Colin Morikawa, Max Homa en Ludvig Aberg hadden het kleine gaatje waarmee Scheffler zaterdagavond naar bed ging snel gedicht. Die druk op de ketel leek voor de Masters-winnaar van 2022 de vonk te zijn die het vuurtje kon ontsteken. Toen hij met een bogey op 7 de deur wagenwijd open had gezet, smeet hij hem net zo snel weer dicht.

  Scheffler maakte birdie op 8, 9 en 10 om even te laten zien dat hij zich niet zo gemakkelijk opzij zou laten zetten. Terwijl Scheffler het gas erop zette, leken zijn opponenten juist te bezwijken onder de druk. Morikawa ging duur in de fout op 9 met een double tot gevolg, een volgende double zou volgen op de 11e. Aberg, spelend in zijn eerste major, ging nat op 11 en Homa verslikte zich met een double op de 12e in de 2e hole van Amen Corner.

  Vanaf dat foutenfestijn lag de bal opeens volledig bij Scheffler en was het zijn toernooi om te verliezen. Maar daarvoor is de beste golfer ter wereld simpelweg te goed. Scheffler vond ondanks een bogey op 11 nogmaals een volgende versnelling en drukte gestaag door met birdies op 13, 14 en 16.

  Daarmee liet Scheffler nogmaals zien van de buitencategorie te zijn. Terwijl Augusta moeilijker speelde dan ooit, bleek hij keer na keer de juiste slag in zijn arsenaal te hebben om zich door snoeiharde wind en over razendsnelle greens te manoeuvreren. Omstandigheden waar menigeen zich deze week in verslikte.

  Met zijn zege in de 88e editie van The Masters tilt Scheffler zijn carrière als tweevoudig majorwinnaar naar een nog hoger niveau. De vraag voor de komende maanden lijkt vooral te gaan worden wanneer nummer 3 zal gaan volgen. Er is natuurlijk niemand die dat weet, maar een ding is zeker: voorlopig zitten we in Scheffler-tijdperk.

  Aberg imponeert in eerste major

  Nummer-9 van de wereld, een Ryder Cup op zijn cv, maar nog nooit een major gespeeld. Dat was de opmerkelijker golfbiografie van Ludvig Aberg tot deze week. De Zweed schoot het afgelopen jaar als een raket door de golfwereld, maar had nog nooit in een van de grote vier toernooien gespeeld. Tot nu. En wat voor een debuut werd het voor Aberg.

  Winnen zat er niet in. Op -7 eindigde Aberg op 4 slagen van Scheffler die simpelweg te goed en te stabiel was. Maar de breedlachende Aberg mag terugkijken op een meer dan uitstekende eerste major. Als enige kon hij zondag, ondanks de double op 11, in het kielzog blijven van de winnaar.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie