home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Mickelson majestueus

  24 mei 2021

  Phil Mickelson heeft op 50-jarige leeftijd zijn 6e major bijgeschreven. Een zege met historische waarde. Mickelson mag zich de oudste majorwinnaar ooit noemen.

  Omrings door duizenden schreeuwende fans liep Mickelson zondag richting de 18e green van Kiawah Island. Zijn approach was even daarvoor een paar meter rechts van de green geëindigd. Met twee slagen voorsprong was zijn 6e major een feit. Op 50-jarige leeftijd.

  Zondag ontvouwde zich een verhaallijn die ondenkbaar leek. Mickelson, jarenlang een van de grootste namen in de sport, had een kans om op seniore leeftijd nogmaals een major te winnen. Hij was de afgelopen jaren langzaam afgegleden op de wereldranglijst en leek begonnen aan een afscheidstournee op de Senior Tour. Een tournee die hij succesvol begon met twee zeges.

  Maar opeens was daar deze week weer de oude Mickelson. Misschien zelfs wel een betere versie van zijn oude zelf. Op Kiawah Island zagen we lefty bijna altijd volledig in control. Geen grote missers van de tee die hij zo vaak had in zijn jacht naar extra afstand, maar steady en ijzersterk golf.

  Stuivertje wissele

  Zo lukte het Mickelson om op 50-jarige leeftijd zijn jongere tegenstanders van zich af te houden. Makkelijk ging dat niet. In de laatste flight met Brooks Koepka was het van meet af aan stuivertje wisselen. Op de eerste hole pakte Koepka direct de leiding met een birdie tegen een bogey van Mickelson. Een hole later waren de rollen weer omgekeerd met een birdie tegen een double bogey.

  Die wisseling van de wacht ging nog even door. Aan het begin van de tweede negen had Mickelson twee slagen voorsprong en het heft in eigen hand. Een marge die gezien de vele two shot swings op de eerste negen allesbehalve veilig was. Het was alleen Koepka die net na de turn de fout inging. In plaats van het gat te slechten leverde de Amerikaan slagen in.

  Het bracht Mickelson verder in het zadel. Ook een bescheiden opmars van Louis Oosthuizen kon lefty niet in de problemen brengen. Mickelson zelf deed wat hij moest doen: geen heel gekke dingen. Hij maakte drie bogeys, maar zette daar twee birdies tegenover.

  De slothole werd daarmee een relatief ontspangen helden onthaal voor Mickelson. Op sportief vlak althans. De vele duizenden toeschouwens omringden hun sportheld op weg naar de 18e green. Twee putts waren voldoende voor een nieuw hoofdstuk in de golfgeschiedenis. Nog nooit won een man van 50 een major.

  Op weg naar Torrey

  De zege van Mickelson stuwt de verwachtingen richting het US Open in juni. Een pijnlijk hiaat in de loopbaan van de zesvoudig majorwinnaar is het ontbreken van een US Open. Liefst zes keer eindigde Mickelson op een 2e plaats, soms op pijnlijke wijze.

  Volgende maand staat het US Open op de kalender. In Mickelsons vertrouwde San Diego op Torrey Pines, een plek waar hij doorgaans uit de voeten kan. Eindelijk dat US Open winnen zou een bijzonder extra hoofdstuk zijn in het toch al mooie sprookje.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie