home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Lowry maakt Ierland gek

  21 juli 2019

  De gedroomde winnaar van The Open, Rory McIlroy, lag er vrijdag al uit, maar met Shane Lowry als Champion Golfer of the Year kon werkelijk iedereen leven. De Ier kreeg het publiek massaal op de banken.

  Na drie dagen zag het er al goed uit voor de 32-jarige uit Mullingar. De voorsprong waarmee hij naar de laatste dag ging was ruim, maar hij zal als geen ander geweten hebben dat de buit nog niet binnen was. Niet alleen kan Royal Portrush op elk moment genadeloos toeslaan, de weergoden waren vast van plan om na drie dagen van betrekkelijke rust, op de slotdag een stevig woordje mee te praten.

  Het was niet voor niets dat de starttijden twee uur naar voren werden gehaald, want de verwachtingen waren ronduit slecht. Het verschil in moeilijkheid tussen de ochtend en de middag bedroeg ruim twee slagen, en rond de turn kregen de laatste flights een enorme stortbui te verwerken. 

  Het gat dat de laatste groep met de rest van het veld had geslagen, was echter ruim genoeg om ook de bijdrage van Pluvius te kunnen weerstaan en koploper Shane Lowry raakte ook niet in de war van de enig overgebleven uitdager Tommy Fleetwood. Niet in de regen, niet daarvoor, niet daarna.

  Beide spelers begonnen shaky, maar na vroege bogeys van de Engelsman en de Ier, was het de laatste die er vandoor ging, onder meer dankzij drie birdies op vier, vijf en zeven. Zelfs de bogeys in het beestenweer rond de turn, deerden de Ier niet, ook omdat Fleetwood ook moeite had met de omstandigheden en de baan.

  Het gat werd nooit kleiner dan vier slagen, en ‘dankzij’ een dubbele bogey van Fleetwood op de par-4 veertiende, liep Lowry uit – ondanks een eigen bogey op diezelfde hole. En toen de viervoudig winnaar op de European Tour op zestien een birdie maakte om naar zes slagen voorsprong te gaan kon de graveur beginnen de naam van de Ier in de voet van de Claret Jug te graveren.

  Met een par op zeventien en een par op de laatste twee holes, een ronde level par, kwam Lowry uit op een totaal van -15 en dat was ruim genoeg om er vandoor te gaan met de Claret Jug. 

  Tien jaar na zijn zege als amateur in het Iers Open, deels in vergelijkbare omstandigheden, verwierf Shane Lowry opnieuw een plek in de Ierse geschiedenisboeken. Na ruim een halve eeuw wachten, om precies te zijn 68 jaar nadat Max Faulkner de laatste winnaar was op Royal Portrush, kregen de Noord-Ieren in de Ier Shane Lowry de bijna gedroomde winnaar.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie