home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  OWGR: het grote probleem van LIV

  19 juli 2022

  Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Dustin Johnson en Patrick Reed. Greg Norman heeft niet te klagen over de namen die hij binnen heeft weten te halen voor ‘zijn’ LIV Golf Series. En zeker is dat er nog meer spelers zullen zwichten voor de miljoenen. Er is alleen een ding dat geld niet kan kopen: punten voor de wereldranglijst.

  In het overzicht van de deelnemers aan de LIV Golf Series laat LIV trots zien welke positie de spelers hebben op de wereldranglijst. En toegegeven, met de hierboven genoemde grote namen is dat best een indrukwekkend lijstje. Maar zeker is dat het de komende maanden steeds een beetje minder indrukwekkend zal gaan worden.

  De spelers in de LIV Golf Series krijgen namelijk geen punten voor de wereldranglijst. Deze zijn alleen te verdienen op toernooien van reguliere tours en natuurlijk in de majors. Voor toernooien op de PGA Tour en DP World Tour, de enige waar echt serieuze punten te verdienen zijn, zijn de LIV-rebellen alleen geschorst. Voor de majors nog niet.

  Vast staat dus dat onder andere Koepka, Johnson, DeChambeau en Reed tot The Masters in april geen punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst. En dat gaat invloed hebben op hun ranking. De positie op de wereldranglijst wordt bepaald door de presentaties over de afgelopen 24 maanden. Voor ieder resultaat krijg je punten en je gemiddeld aantal punten over 2 jaar tijd bepaalt heel kort gezegd je ranking. Recente prestaties wegen daarin wel weer zwaarder dan toernooien van bijvoorbeeld 1,5 jaar terug.

  Terwijl de LIV’ers geen punten verdienen, verdwijnen ze wel. De komende weken komen er iedere week wereldranglijstpunten te vervallen. In het begin zijn dit nog prestaties van 2 jaar terug die toch al niet meer zoveel waarde hebben, maar hoe langer de droogstand hoe groter het verlies.

  De wereldranglijst is een vrij lastige rekensom, maar zeker is dat niet spelen zorgt voor een keldering op de ranking. Zo stond Tiger Woods eind 2020 nog 41e, inmiddels is hij tot buiten de top 1000 gevallen. Woods kon door zijn ongeluk begin 2021 immers ruim een jaar niet spelen en speelde dit jaar slechts 3 toernooien. Dustin Johnson is voorlopig met een 16e plaats de hoogstgenoteerde LIV-speler, maar zal zeker gaan zakken nu hij is uitgesloten van toernooien op de PGA Tour.

  Niet spelen doet je ranking geen goed. Tiger Woods is sinds 2020 hard gekelderd op de wereldranglijst.

  De weg naar de majors

  Waarom zijn wereldranglijstpunten zo belangrijk? Ze vormen de meest eenvoudige weg naar deelname in de majors. Sta je in de top-50 van de wereldranglijst, dan heb je automatisch recht op een startbewijs voor de 4 grootste toernooien van het jaar. Voor het PGA Championship is dit officieus de top 100.

  En deelname aan de majors zal ook voor de LIV-spelers belangrijk zijn. Sommigen mogen hun lidmaatschap van de PGA Tour dan misschien op hebben gezegd, een groen jasje winnen staat voor velen waarschijnlijk – en hopelijk – hoger op het verlanglijstje dan een nietszeggend LIV-toernooi. Historische waarde gaat voor de meesten toch boven een gigantische cheque.

  Major gewonnen = (voorlopig) zekerheid

  Koepka, Johnson, Reed en DeChambeau hebben voorlopig nog een joker op zak. Ze hebben allemaal de afgelopen jaren een major gewonnen. Deze zege geeft recht op deelname aan alle majors en tot nu toe sluit geen van de majors LIV-spelers uit. Punt is wel dat die joker niet tot in de eeuwigheid geldig blijft.

  Zo mogen Reed en Johnson (en ook Sergio Garcia) dankzij hun zeges op Augusta zo lang ze kunnen en willen deelnemen aan The Masters, maar geeft het groene jasje slechts 5 jaar recht op deelname aan de andere majors. Reed, winnaar in 2018, heeft dus alleen komend seizoen nog een vrijkaart. Voor Garcia was dit als winnaar in 2017 zijn laatste jaar. The Open op St. Andrews kon daarom zomaar eens de laatste zijn voor Garcia.

  Koepka’s exemption verloopt overigens ‘pas’ na 2024 door zijn overwinning in het PGA Championship van 2019. DeChambeau en Johnson wonnen respectievelijk het US Open en The Masters in 2020. Zij zitten daarom voorlopig safe.

  Waarom heeft LIV geen punten?

  Ze willen bij LIV overigens maar wat graag wereldranglijstpunten uit kunnen delen aan hun spelers. Onlangs werd bekendgemaakt dat het circuit een verzoek heeft ingewilligd bij de OWGR. Zij zullen nu gaan bekijken of het circuit van Norman in aanmerking komt voor het verdelen van officiƫle punten. Dat klinkt makkelijker dan het is.

  In de 1e plaats vanwege de voorwaarden waarin voldaan moet worden. Om wereldranglijstpunten te mogen verdelen moeten de meeste toernooien op een tour bijvoorbeeld 72 holes beslaan. Daar loopt LIV met zijn 54 holes toernooien eigenlijk al spaak. Ook het beperkte deelnemersveld van 48 spelers past niet in het gewenste plaatje. En zo zijn er nog meer vereisten waar LIV (nog) niet aan voldoet.

  Maar wie bepaalt of LIV toe mag treden. Ook dat is een heikel punt. Het bestuur van de OWGR bestaat uit 7 instanties: de PGA Tour, de DP World Tour, de organisatoren van de 4 majors en de Internationale Federatie van PGA Tours. Zij moeten met een meerderheid instemmen met een nieuwe toetreding.

  In pricipe kunnen de 4 majors dus de doorslag geven. Als teveel grote namen de overstap maken is het in het voordeel van de 4 grote toernooien om LIV-golfers toe te laten. Zij hebben immers baat bij een zo sterk mogelijk deelnemersveld. Wat is een major nog waard als er geen toppers meespelen?

  Dat de PGA Tour en DP World Tour tegen zullen stemmen staat als een paal boven water. Beide tours hebben duidelijk gemaakt helemaal niets te moeten hebben van Norman en zijn Saoedische vrienden en hebben zoals bekend hun spelers geschorst en gestraft. De Internationale Federatie van PGA Tours zal zeer waarschijnlijk meestemmen met hun grote broer. Kortom, het zal voor LIV een flinke kluif worden om daadwerkelijk wereldranglijstpunten te krijgen.

  Een jaartje wachten

  In het geval LIV zijn zin krijgt, zit er nog een behoorlijke adder onder het gras. Wie toegang krijgt tot de wereldranglijst moet eerst nog een jaartje op het wachtbankje voordat de puntentelling gaat lopen. Voor de wereldranglijst is een jaar lang. Veel spelers zullen in die 12 maanden hard duikelen op de ranking. Zo hard dat er van een sterk deelnemersveld met veel punten geen sprake meer zal zijn.

  Dat laatste is ook een belangrijk gegeven van de ranking. Het aantal te verdienen punten hangt voor een groot deel samen met de sterkte van het deelnemersveld. Doen er veel spelers uit de top 10 van de wereldranglijst mee aan een toernooi? Dan zijn er veel punten te verdienen. Is het deelnemersveld minder sterk? Dan levert een zege of topresultaat een stuk minder punten op. Mocht LIV over een tijd daadwerkelijk punten verdelen zal een LIV-zege weinig punten opleveren. Tenzij Norman ter zijner tijd een nieuwe rits wereldtoppers heeft weten te strikken. En met de vele miljoenen Saoedisch geld die hij tot zijn beschikking heeft is dat niet uitgesloten.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie