home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Lexi Thompson in illuster rijtje

  10 oktober 2023

  Lexi Thompson verschijnt donderdag op de tee van een toernooi op de PGA Tour. Met haar deelname aan het Schriners Childrens Hospital Open voegt ze zich in een select gezelschap vrouwelijke deelneemsters aan mannentoernooien.

  ‘Een gimmick’, zo noemde Peter Malnati het uitstapje van Thompson naar de mannen. Hij slikte zijn woorden vrijwel in de zelfde zin alweer in, mogelijk uit angst voor de reacties, maar raakte wel een gevoel dat bij veel anderen (ook) leeft. Is een vrouw in het deelnemersveld niet vooral een manier om extra aandacht te genereren voor het toernooi en de hoofdsponsor.

  Nieuw is de deelname van een vrouw op de PGA Tour niet. Al in 1935 was het Babe Didrikson Zaharias die voor het eerst een toernooi speelde tussen de mannen. Het bleef niet bij 1 start. Tussen 1935 en 1946 speelde ze 7 keer een mannentoernooi. Shirley Spork was in 1952 de 2e dame die het opnam tegen de heren. Het bleef bij een eenmalig uitstapje.

  Sorenstam op Colonial

  Dat de ophef rondom dames op de PGA Tour niet nieuw is, laat de deelname van Annikia Sorenstam aan het The Bank of America Colonial (tegenwoordig Charles Schwab Challenge) in 2003 zien. Voor het eerst in ruim 50 jaar deed er weer een vrouw mee op de PGA Tour en de reacties waren niet van de lucht. Verschillende spelers lieten zich negatief uit over haar deelname.

  Zo gaf Vijay Singh aan dat hij bij een gemiste cut zou hopen dat Soremstam ook de cut zou missen. Want verslagen worden door een vrouw was verschrikkelijk. Ook het feit dat Sorenstam, destijds zeer domianant op de LPGA Tour, een plek in zou pikken van een man was veelgehoord. Tiger Woods en Phil Mickelson waren positiever over de deelname van de Zweedse die gezien alle aandacht onder hoogspanning stond. Sorenstam miste uiteindelijk de cut op Colonial. Haar tranen na afloop lieten zien hoe hoog de druk op haar schouders geweest moet zijn. Het bleef bij een eenmalig uitstapje.

  Michelle Wie probeert het 8 keer

  Waar Sorenstam slechts 1 keer tussen de mannen speelde, deed Michelle Wie het 8 keer. De onlangs gestopte Amerikaanse werd als 15-jarig supertalent flink gepusht door haar vader. Als 13-jarige maakte ze al haar debuut in het Kraft Nabasco Championship, een vrouwenmajor. Ze deed zelfs lang meer on de zege en werd 9e.

  2 jaar later was Wie klaar voor een debuut op de PGA Tour. Ze mistte de cut in het Sony Open op een slag, ondanks een 2e ronde 68. Na haar debuut ontving Wie nog 6 keer een uitnodiging op de tour, maar dichterbij het weekend dan die keer op Hawaii kwam ze niet.

  Na Wie bleef het lange tijd stil rondom vrouwen op de tour, maar in 2018 kreeg Brittany Lincicome een uitnodiging voor het Barbasol Championship. Ook zij wist de cut niet te halen.

  Druk op Thompson

  Wat je ook van de deelname van Thompson vindt, het verdient zeker een pluim dat ze het – net als haar voorgangsters – aandurft om het tussen de mannen te proberen. Want een ding is zeker, bijna alle media-aandacht zal deze week haar kant opkomen. Laten we hopen dat ze hoge ogen gooit en iets doet wat weinig van de andere dames lukte: het weekend halen.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie