home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Harman wint The Open met overmacht

  23 juli 2023

  Brian Harman heeft de 151e editie van The Open Championship gewonnen. Niemand kwam deze week op Royal Liverpool ook maar in de buurt van de solide spelende lefty. Joost Luiten zakte met een slechte slotronde weg tot in de achterhoede.

  Brian Harman zal niet de man zijn die de harten van veel golfliefhebbers deze week sneller liet kloppen tijdens de laatste major van 2023. De Amerikaan maakte met saai, maar o zo solide, golf deze editie van The Open tot een toernooi dat in het weekend nooit echt spannend werd. Toch moet iedere golfer zijn hoed afnemen voor de manier waarop Harman zich naar zijn eerste major speelde.

  Toen Harman vrijdagavond met een marge van vijf slagen het weekend in ging, was voor veel golfliefhebbers de vraag of hij zich wel staande zou houden. Zeker als de grote namen een move zouden maken en de marge misschien zou gaan slinken. Die grote namen kwamen op de deur kloppen, maar toen Harman zondagavond de Claret Jug in zijn handen kreeg was de marge zelfs met een slag vergroot.

  Want als er iets is wat hij in het weekend deed was het bij de les blijven. Harman vond de meeste fairways, wist van grote afstanden de greens te raken en kon in een fris Liverpool rekenen op een gloeiendhete putter. Tijdens zijn sterke tweede ronde hield de putter de bogeys van de kaart. In het weekend zorgde de flat stick een aantal keer voor een onbegrijpelijke par save of onverwachte birdie.

  Omdat Harman weinig weggaf werd het voor de achtervolgers een taaie opgave om de kleine Amerikaan te achterhalen. Jon Rahm bracht zichzelf met een superronde op zaterdag in goede positie, maar kon een dag later de putts niet holen om de leider echt aan te vallen. Ook Rory McIlroy kreeg de bal maar moeilijk in de hole.

  Door het uitblijven van vuurwerk van de grote namen, vormden Tom Kim en Sebb Straka voor even nog de grootste bedreiging. Ook zij konden echter nooit echt zorgen voor vuur onder de voeten van Harman.

  Luiten zakt ver weg

  Voor Joost Luiten zat er op de slotdag weinig meer in het vat. De Nederlander reeg op de eerste negen de bogeys en doubles aan elkaar en viel van een 41e plaats naar een plek buiten de beste 70. Toen de rook van een ronde 80 (+9) was opgetrokken moest Luiten als 71e Liverpool verlaten.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie