home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact
  Europa wint de Ryder Cup van 2023.

  Europa herovert Ryder Cup

  2 oktober 2023

  Een dag die niet spannend leek te worden, werd toch nog een beetje spannend. Maar Europa trok op Marco Simeone de zege over de streep en pakte de Ryder Cup terug uit Amerikaanse handen.

  Met 5 punten marge was de opdracht voor de Amerikanen om geschiedenis te schrijven. Nog nooit in de bijna 100-jarige historie van de Ryder Cup wist een team zo’n grote achterstand goed te maken. Er waren comeback. Denk Brooklyn, denk Medinah. In 1999 en 2012 maakten de Amerikanen en Europeanen echter ‘slechts’ 4 punten goed.

  Maar hoewel de historie als de statistiek zondag in het voordeel van Europa waren, wilden de Amerikanen in ieder geval strijdend ten onder gaan in Rome. En strijden deden ze. Captain Luke Donald besloot veel van zijn slagkracht vroeg de baan in te sturen. De deur vroeg in het slot, leek het devies. Zach Johnson stuurde vanzelfsprekend ook zijn beste spelers als eerste de baan in, om vroeg veel rood op de borden te krijgen.

  Geen van beide plannetjes kwam echter volledig tot wasdom in de singles. De mastodontenpartij tussen Jon Rahm en Scottie Scheffler kreeg geen winnaar. Viktor Hovland liet weinig heel van de slecht spelende Colin Morrikawa (4&3). De veelbesproken Patrick Cantlay won met 2&1 een Amerikaans punt ten koste van Justin Rose. Een getergde Rory McIlroy deed tegen Sam Burns wat hij moest doen en won 3&1. Een partij later was Max Homa namens Amerika weer net iets te sterk voor Matt Fitzpatrick. De ijzersterke Tyrell Hatton rekende op zijn beurt af met Open-kampioen Bryan Harman.

  De overwinning van Hatton betekende een klein kantelpunt bleek een belangrijk punt. Donald had een kleine gok genomen door rookies Ludvig Aberg, Sepp Straka en Nicolai Højgaard laat de baan in te sturen. Voor de 3 captains picks leek het podium nog net iets te groot en geen van allen kwam echt goed uit de verf. Stuk voor stuk waren ze niet opgewassen tegen hun Amerikaanse opponenten die zo in een klap 3 punten dichterbij kwamen.

  Het winnende halve punt moest daarom komen uit een van de 3 slotpartijen. Het bleek een koud kunstje voor Tommy Fleetwood. De man die weleens verweten wordt te weinig te winnen, toonde deze week nog maar eens aan gemaakt te zijn voor de Ryder Cup. De langharige Engelsman wist op de 16e 2 up te komen in zijn partij tegen Rickie Fowler. De Amerikaan gaf een korte putt, waarmee Europa verzekerd was van 14,5 punten. Een halve van Shane Lowry en een zege van rookie Bob MacIntyre brachten de einduitslag op 16,5-11,5.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie