home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Concurrentie voor de tours?

  31 oktober 2021

  De golfwereld kent heel veel verschillende tours. Als bekendste natuurlijk de PGA Tour in de Verenigde Staten en de European Tour in Europa. Al langer klinken er geluiden over een nieuwe tour met heel veel prijzengeld. Wat weten we nu en moeten de PGA en European Tour zich zorgen maken?

  Nieuwe tour? Hoe zit dat?

  Een aantal jaar geleden werd de golfwereld opeens opgeschrikt door berichten over een ‘supertour’. Deze Premier Golf League (PGL) moest een circuit worden voor de allerbeste golfers met uiteraard een enorme prijzenpot. De geselecteerde spelers zouden in een reeks toernooien moeten strijden voor tientallen miljoenen. Lang werd er niet veel meer vernomen over het idee. Was het niet meer dan een proefballon geweest? Tot vorig jaar. De PGL kwam met een redelijk concreet plan op de proppen.

  Tot ieders verrassing kwam er in 2020 nóg een plan op tafel. Dit keer vanuit Saudi Arabië. De golfstaat wil zijn vele oliedollars maar wat graag steken in sport en ook golf staat op het wensenlijstje van de sheiks. Net als de PGL willen de Saudi’s onder de noemer ‘Super Golf League’ een nieuwe tour starten met als voornaamste uitgangspunten een kleine groep spelers en heel erg veel prijzengeld.

  Hoe concreet zijn de plannen?

  Het financiële gedeelte lijkt bij beide tours geen issue. Het enige dat nog mist zijn spelers en banen. Het regelen van de spelers zal de grootste horde zijn, maar daarover later meer. Banen vinden moet makkelijker zijn. Naar verluid staan meerdere banen binnen de collectie van Donald Trump op het lijstje van de PGL. Het initiatief vanuit Saudi Arabië heeft de samenwerking gezocht met de Asian Tour. Voorlopig staan er voor 2022 tien toernooien op de planning met een totale prijzenpot van meer dan 20 miljoen.

  De PGL richt zich op 2023. Die datum werd in juli van dit jaar genoemd, maar veel concreter zijn de berichten vanuit Engeland niet geworden. Hoe realistisch 2023 is, zal de komende tijd moeten blijken.

  Wat vinden de PGA en European Tour?

  Vanuit de traditionele tours zijn de plannen voor een concurrent met veel geld vanzelfsprekend niet met luid gejuich ontvangen. De PGA Tour heeft zich het meest duidelijk uitgesproken tegen de plannen. Spelers die deelnemen aan toernooien van concurrerende circuits kunnen grote boeters krijgen of zelfs worden uitgesloten van deelname op de PGA Tour. Mogelijk kan het ook ten kosten gaan van deelnamen een majors en Ryder Cups.

  Een stevig statement dat niet voor niets wordt gemaakt. Want hoewel ze iedere week spelen om heel veel geld, blijken ook de meest rijke spelers gevoelig voor nog meer geld. Op de European Tour maken ieder jaar grote namen van de PGA Tour hun opwachting in toernooien in het Midden-Oosten. Zelfs als ze in Saudi Arabië worden gespeeld. Een nieuw toernooi op de European Tour in de golfstaat met een bedenkelijk imago kon de afgelopen jaren rekenen op een aantal deelnemers van formaat.

  Overigens zijn spelers niet vrij om te spelen waar ze willen. Wil je als PGA Tour-speler een toernooi spelen op een andere tour? Prima, maar dan moet je wel eerst toestemming vragen aan de tour. Voor uitstapjes naar de European Tour was dit in de meeste gevallen geen probleem. Waarschijnlijk ligt dat strak iets anders. De PGA Tour heeft laten weten extra streng te zijn bij toernooien op eventuele nieuwe circuits.

  Wat willen de spelers?

  Verschillende spelers hebben laten weten dat ze benaderd zijn om deel te nemen aan een van de twee nieuwe tours. Naar verluidt hebben onder andere Rory McIlriy, Brooks Koepka, Rickie Fowler, Phil Mickelson, Justin Rose en Adam Scott een uitnodiging gekregen. Tot nu toe lijkt geen van hen, ondanks astronomische gelfbedragen, definitief ja te hebben gezegd. Misschien ook wel logisch gezien het duidelijke standpunt dat de PGA Tour heeft ingenomen.

  De meningen over een nieuwe tour zijn wisselend. Rory McIlroy heeft zich als prominente spelers duidelijk uitgesproken tegen een miljoenenbal voor een select clubje spelers. De Noord-Ier gaf aan de huidige structuur van de tours uitstekend te vinden en wil zich focussen op het winnen van grote toernooien voor de eer, niet voor het geld. Ook Brooks Koepka heeft aangegeven voorlopig gewoon op de PGA Tour te spelen.

  Er zijn ook positievere geluiden vanuit sommige spelers. Phil Mickelson, niet vies van geld, heeft zich welwillend uitgelaten over een uitstapje naar het grote geld. Volgens Mickelson is een tour met de allerbeste spelers alleen maar extra leuk voor het publiek. Ook Bryson DeChambeau heeft aangegeven een overstap te overwegen, maar zal dit waarschijnlijk niet doen als het ten koste gaat van spelen op de PGA Tour.

  En nu?

  Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Dat ligt voor het grootste gedeelte toch in de handen van de spelers. Beide initiatieven richten zich op het binnenhalen van de allergrootste namen uit de golfwereld. Die leveren immers ook de meeste aandacht op van media en golffans. Mochten de traditionele tours hun poot stijfhouden en ‘overstappers’ uitsluiten van deelname aan toernooien, majors en Ryder Cups kan het snel uit zijn met de initiatieven.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie