home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Blik vooruit: Oranje naar Dubai, Rahm op zijn happy place

  24 januari 2023

  Na Abu Dhabi staat er deze week in Dubai opnieuw een toernooi met een flinke prijzenpot op de kalender voor de Nederlanders. Jon Rahm gaat in topvorm richting ‘zijn’ Torrey Pines.

  DP World Tour – Dubai Dessert Classic

  26-29 jan. – Emirates GC – Duba├», Verenigde Arabische Emiraten

  Net als vorige week in Abu Dhabi geeft een blik op het deelnemersveld van de Dubai Desert Classic deze week het gevoel dat het toernooi niet meer is wat het ooit was. De Amerikaanse toppers die, in ruil voor het nodige startgeld, overvliegen voor het toernooi ontbreken. Daar staat wel de naam van Rory McIlroy tegenover die zijn eerste toernooi van 2023 speelt.

  De Dubai Desert Classic is vaste prik aan het begin van het nieuwe golfjaar en zal altijd een Nederlands tintje houden. In 2003, exact 20 jaar geleden, won Robert-Jan Derksen als 2e Nederlander ooit op wat toen nog de European Tour heette.

  Natuurlijk zou nieuw oranjesucces in Dubai ontzettend mooi zijn. De resultaten van vorige week in Abu Dhabi gaven niet direct hoop op een Nederlandse zege, maar een nieuwe week biedt nieuwe kansen. Alle 4 ‘onze jongens’ op de DP World Tour zijn in ieder geval in het veld gekomen.

  Het is voor Joost Luiten alweer de 14e keer dat hij het toernooi speelt. In 2016 behaalde hij met een 8e plaats zijn beste resultaat. Toch is de Emirates Golf Club geen baan die hem heel goed ligt. Buiten de uitschieter in 2016 eindigde hij nooit bij de beste 20.

  Voor een aantal LIV-rebellen is Dubai weer een mooi uitstapje om broodnodige wereldranglijstpunten te sprokkelen. Naast de Europese overstappers als Ian Poulter, Henrik Stenson, Bernd Wiesberger en Lee Westwood staan ook Abraham Ancer en Patrick Reed op de startlijst.

  PGA Tour – Farmers Insurance Open

  25-28 jan. – Torrey Pines Golf Lodge, La Jolla (CA), Verenigde Staten

  Ook in de Verenigde Staten staat een toernooi op de kalender dat een flinke knauw heeft gekregen qua deelnemersveld. In het verleden was het Farmers Insurance Open steevast de plek waar Tiger Woods zijn seizoen begon en mede daardoor kreeg het toernooi iets speciaals.

  De naam van Woods ontbreekt dit jaar – vanzelfsprekend – op de deelnemerslijst. Jon Rahm komt in absolute bloedvorm naar ‘Torrey’ en is de gedoodverfde winnaar. Vorige week won het The American Express, zijn 4e overwinning in 6 wereldwijde starts. En Rahm voelt zich sowieso wel thuis op de baan vlakbij San Diego. Hij won er in 2017 zijn eerste toernooi en werd er in 2021 US Open-kampioen. Voeg daar nog wat top-10 plekken in het Farmers Insurance Open aan toe en je snapt wie er deze week torenhoog favoriet is.

  Over Torrey Pines als baan zijn de meningen verdeeld. Op donderdag en vrijdag spelen alle spelers een keer op de North Course en een keer op de mooiere en moeilijkere South Course. Op veel holes is het uitzicht over de Pacific adembenemend, maar een veelgehoorde kritiek is dat het ontwerp te weinig doet met zijn mooie ligging aan de oceaan. Tv-kijkers zullen in ieder geval getrakteerd worden op een berg aan shots van paragliders langs de kliffen van La Jolla.

  Vorig jaar won Luke List zijn 1e PGA Tour-toernooi op Torrey Pines. Hij versloeg in een play-off Will Zalatoris. De 3e plaats was voor… Jon Rahm. Hoe kan het ook anders.

  Het Farmers Insurance Open begint overigens al op woensdag met de laatste ronde op zaterdag. Dit in verband met american football dat zondag wordt gespeeld en veel Amerikaanse tv-kijkers weg zou houden van het golf.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie