home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Blik voortuit: PGA Championship

  18 mei 2021

  De tweede major van het jaar staat op het punt van beginnen. Hoogste tijd om een blik te werpen op het PGA Championship.

  20-23 mei – PGA Championship

  1,5 maand na The Masters een nieuwe major, het blijft wennen. Twee jaar geleden ging de golfkalender flink op de schop en heeft het PGA Championship een plek als tweede major van het seizoen. Niet langer weggestopt in augustus, maar een prominente plek in mei.

  Het PGA Championship kan een prominente plek gebruiken, want het is en blijft het lelijke eendje onder de majors. Qua aanzien en statuur doet het toernooi flink onder voor The Masters, het US Open en The Open. Op de vraag waarom dat is, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Weinig aanzien of niet, de pro’s willen zondag maar wat graag de Wanamaker Trophy (de grote trofee) omhoog houden.

  De baan: Ocean Course at Kiawah Island

  Om te winnen moeten de spelers eerst de Ocean Course van Kiawah Island bedwingen. Kiawah Island ligt pal langs de Atlantische Oceaan en staat bekend als een van de lastigste banen van de Verenigde Staten. Door zijn ligging en open ontwerp heeft de vrijwel altijd aanwezige wind compleet vrij spel.

  Ryder Cup 1991

  Dat de Ocean Course zijn tanden kan laten zien bleek wel tijdens de Ryder Cup van 1991. Tijdens deze editie liepen de gemoederen tussen de teams hoog op. De Ryder Cup van 1991 kreeg zo de bijnaam ‘The War on the Shore’. De gespannen sfeer verbloemde het bij vlagen slechte spel dat de spelers lieten zien op de Ocean Course die speciaal voor het evenement was aangelegd. Mede door de snoeiharde wind was deze Ryder Cup een keiharde strijd.

  PGA Championship 2012

  21 jaar later, in 2012, liet Rory McIlroy zien dat Kiawah te temmen is. Een in bloedvorm verkerende McIlroy won het PGA Championship met liefst 8 slagen voorsprong. Ook Joost Luiten stond in dat toernooi kort in de schijnwerpers. Luiten stond op de eerste dag na 14 holes 8 onder par. Op weg naar het clubhuis moest de Nederlander wel 4 bogeys slikken. Luiten werd uiteindelijk 21e.

  Wat gebeurde er vorig jaar?

  Vorig jaar werd het PGA Championship niet in mei gespeeld. De reden laat zich raden. Door de coronapandemie moest het toernooi alsnog naar augustus worden verplaatst. Op de stil en leeg TPC Harding Park was het Colin Morikawa die zijn eerste major wist te winnen.

  Op wie zijn de ogen gericht?

  Rory McIlroy kan ongetwijfeld op de meeste aandacht rekenen deze week. Niet alleen omdat hij 9 jaar geleden wist te winnen op Kiawah Island, maar ook omdat hij amper 2 weken geleden eindelijk weer eens won. Want een reguliere zege voor McIlroy is mooi, maar voor spelers van zijn kaliber tellen eigenlijk alleen de majors. Kan Rory na 6,5 jaar weer een major winnen?

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie