home
golfnieuws
equipment
travel
 • magazine
 • contact

  Waarom het nummer op je club niets zegt

  27 januari 2021

  Golfclubs verkopen is marketing. Fabrikanten lijken focussen al jaren op extra afstand die hun nieuwe club op gaat leveren. Sinds een paar jaar moeten ook ijzers aan deze ‘verkooptruc’ geloven. Veel nieuwe clubs gaan inderdaad verder, maar het is niet zo mooi als het lijkt.

  Dat zit namelijk zo. Iedereen heeft wel een ijzer 7 in zijn tas zitten. Niet iedere ijzer 7 is alleen gelijk. Het kan zomaar zijn dat de ijzer 7 uit jouw set de specificaties heeft van de ijzer 6 uit een andere set. Zo lijkt het dus alsof je heel ver slaat, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt.

  Clubfabrikanten mogen zelf weten welke loft ze een bepaald ijzer meegeven. Vroeger had iedere ijzer 7 een loft van ca. 35 graden. De afgelopen paar jaar is er een trend ontstaan om ijzers voor hogere handicappers te ‘deloften’. Hierbij worden de lofts naar beneden bijgesteld waardoor de schijn ontstaat dat de nieuwe set inderdaad een stuk verder gaat.

  De trend wordt steeds sterker. TaylorMade was in 2016 de eerste die het wel heel bont maakte met de M2-ijzers. In deze set heeft de ijzer 7 nog maar 28,5 graden loft. Hoe bizar dat is, laat onderstaande afbeelding zien.

  Als we de lofts van de M2-set en de P750-set vergelijken zien we 5,5 graad verschil in loft tussen de ijzers 7. De ijzer 6 van de P750 heeft zelfs meer loft dan de ijzer 7 uit de M2. De M2’s en tegenwoordig M4’s van TaylorMade zijn wel het meest extreme voorbeeld. Merken als Callaway en PING zitten met de Rogue en G400 op 30 graden loft voor een 7.

  Niet helemaal nieuw

  Deloften is niet helemaal nieuw. Zo was een ijzer 7 in veel sets voor mindere spelers al enkele jaren rond de 32 graden. Alleen clubs voor de echt goede spelers – zoals de P750 – hebben vandaag de dag nog 34 á 35 graden loft. Toch maakt 32 of 28 graden een flink verschil. Een volle club verschil zelfs.

  Wat ook gezegd moet worden is dat het terugdringen van de loft ook een andere reden heeft dan enkel jou als consument lekker maken. Om de vergevingsgezindheid te vergroten wordt het zwaartepunt in ijzers steeds verder naar achteren gebracht. Hier heb je als speler profijt van, omdat de bal makkelijker de lucht in gaat.

  De launch angle verandert aan de andere kant ook. Bij een standaard loft van, zeg, 32 graden zou een ijzer 7 met een diep zwaartepunt veel te hoog gaan. Met een lagere loft wordt dit probleem verholpen.

  Wat is het hele probleem van deloften?

  Een echt probleem is er niet. Het zal menig golfer een zorg zijn welke loft zijn ijzers hebben. Jammer is wel dat fabrikanten niet helemaal transparant zijn over waarom die nieuwe ijzers zo ver gaan. Clubspecificaties zijn op de websites beschikbaar, maar vaak enigszins weggestopt.

  Als consument is het goed om goed in de specificaties van sets te duiken voor je iets koopt. Vraag het ook gerust aan de verkoper in een winkel als je voor een nieuwe set gaat kijken. Misschien vind je het helemaal prima als je ijzers weinig loft hebben. Prima. Maar weet in ieder geval waaróm je met je nieuwe set zo ver slaat.

  Laatste Video

  Meer Video's

  Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

  Advertentie