home
golfnieuws
equipment
travel
  • magazine
  • contact

    Linkskoning Hatton blijft Colsaerts net voor

    6 oktober 2024

    Tyrell Hatton heeft voor de derde keer het Alfred Dunhill Links Championship gewonnen. Tijdens de slotronde op de Old Course in St. Andrews bleef de Engelsman Nicolas Colsaerts een slag voor. Joost Luiten kende een mindere laatste ronde en werd 35e.

    De golfwereld kwam deze week samen in Schotland. In letterlijke zin, want veel LIV Golfers ontvingen een invitatie voor het toernooi. Zo stonden onder andere Brooks Koepka en Patrick Reed op de deelnemerslijst naast bijvoorbeeld Rory McIlroy. Ook Jay Monahan, CEO van de PGA Tour en PIF-hoofd Yassir Al-Rumayyan reisden af naar Five en speelden zelfs een ronde samen.

    Het Alfred Dunhill Links Championship werd zo de week van de verbroedering en misschien wel een voorproefje van een gelijmde golfwereld. Zo ver is het nog niet. Vanuit verschillende kanten zal toch tandenknarsend zijn toegekeken hoe de overwinning zondag naar een ‘LIV-rebel’ ging.

    In zijn tijd op de DP World Tour liet Tyrell Hatton als twee keer zien de weg te weten op Kingsbarns, Carnoustie en de Old Course. Daar bleek gehuld in LIV-tenue geen verandering in te zijn gekomen. De kleine en soms opvliegende Brits speelde zich heel de week volleerd als altijd over de drie linksbanen. Zondag ging hij de strijd aan met Nicolas Colsaerts die na zware fysieke ongemakken een grandioze comeback had kunnen maken.

    Hatton nam zondag rond de turn een sprintje en gaf zichzelf een flinke marge op weg naar het kenmerkende clubhuis van St. Andrews. Een double bogey en een bogey op de 13e en 14e brachten Colsaerts snel op gelijke hoogte. De Belg en de Engelsman hielden elkaar tot op de 18e tee in evenwicht. Een nieuwe Belgische overwinning kwam er helaas niet. Het was Hatton die zijn pitch over de bekende valley of sin voor de 18e green op tap-in afstand sloeg. Colsaerts kon van kortere afstand niet hetzelfde doen en zag zijn birdieputt de hole net missen.

    Voor Hatton was het na 2016 en 2017 de derde keer dat hij het linkskampioenschap op zijn naam schreef. Iets wat nog geen enkele speler in de relatief korte historie van het toernooi is gelukt.

    Geen topnotering voor Luiten

    Joost Luiten stond zaterdag even heel hoog op het leaderboard. De Nederlander speelde op donderdag en vrijdag Kingsbarns en de Old Course, waar traditiegetrouw een stuk beter te scoren valt dat op Carnoustie. Terwijl spelers op die banen laag gingen, zakte Luiten dan ook steeds een beetje verder weg.

    Zondag had Luiten desondanks een uitstekende uitgangspositie voor een mooi resultaat in Schotland. Maar het lukte niet om de birdies te maken op een dag waarop ze voor het oprapen lagen. Met een rondje level zakte Luiten naar een 35e plek.

    Laatste Video

    Meer Video's

    Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

    Advertentie