home
golfnieuws
equipment
travel
  • magazine
  • contact

    Horschel zit McIlroy dwars

    23 september 2024

    Billy Horschel heeft het BMW PGA Championship gewonnen. In een play-off met Rory McIlroy en Triston Lawrence trok de Amerikaan aan het langste eind voor zijn tweede zege op Wentworth. Voor McIlroy betekende het de zoveelste nipte mis van 2024.

    Het vlaggenschiptoernooi van de DP World Tour kreeg wat een toernooi van formaat behoeft: spanning tot het eind. Met Matteo Manassero stond er een oud-winnaar aan kop met nog 18 holes te gaan. De Italiaan won 11 jaar geleden als aanstormend talent in Virginia Water en kende daarna een enorme vormdip. Met Billy Horschel en Rory McIlroy als voornaamste kapers op de kust had hij 2 andere oud-winnaars loerend op een tweede overwinning in het BMW PGA Championship.

    Het grootste gevaar kwam echter van opstomende spelers in eerdere flights. Aaron Rai, ondanks nog winnaar op de PGA Tour, kwam als een bezetene uit de startblokken met 5 birdies op zijn eerste 7 holes. Toen hij op de 12e birdie nummer 6 noteerde, pakte de Engelsman de leiding. Het werd ook direct de laatste birdie van de dag voor Rai die nog wel een bogey moest slikken op de slothole.

    Ook Thriston Lawrence kende een droomstart. De Zuid-Afrikaan chipte op de openingshole in vanaf ruim 20 meter en vond een hole later opnieuw de cup van buiten de green. Zijn superstart bleek een opmaat voor een super ronde. Lawrence maakte 7 birdies voor een foutloze 64 (-7), ondanks het uitblijven van birdies op de par 5 17e en 18e, en zette -20 als target neer in het clubhuis.

    In de laatste flight bleek het niet de dag te worden van Matteo Manassero. Manassero oogde niet scherp vanaf de tee en kreeg zijn ijzers te vaak niet dicht bij de hole. Dat opende de deur voor McIlroy en Horschel. McIlroy kende een valse start van zijn ronde met een bogey op de eenvoudige par 3 2e. De Noord-Ier corrigeerde snel met birdies op de volgende 2 holes. Horschel opende met 2 vroege birdies. Op de 8e moest de Amerikaan een bogey noteren.

    Met Rai en Lawrence op stoom liepen McIlroy en Horschel lange tijd achter de feiten aan. Met een eagle en een birdie op 12 en 13 mengde Horschel zich weer volop in de strijd en ook zijn flightgenoot deed met birdies op 12 en 14 een duit in het zakje. Na een bogey van Horschel hadden beide heren met nog twee parren 5 te gaan een achterstand van 2 slagen op leider Lawrence die op 18 op een haar na zijn putt voor birdie en -21 miste.

    De opdracht was dus even duidelijk als lastig: minimaal 2 birdies maken voor een play-off. Het lukte McIlroy om het gat van 2 slagen in 1 hole te dichten. Op de taaie 17e kwam zijn lengte uitstekend van pas en wist hij als een van de weinigen de green in 2 slagen te halen. Vanaf een meter of 5 vond zijn eagleputt het midden van de hole. Horschel liep met een birdie richting de 18e teebox.

    Zo lag alles nog open toen de laatste flight de slothole bereikte. Voor McIlroy zou een birdie die zo gewenste zege betekenen, Horschel moest hopen op een par van zijn medespeler en kon met een birdie verlenging afdwingen. Vanuit het midden van de fairway ging McIlroy in 2 voor de green, maar zijn matige approach eindigde nog voor het water dat de 18e green beschermt. Horschel moest op zijn beurt opleggen en spinde zijn 3e rakelings lange de hole tot op een meter. Vanuit een lastige ligging zat er voor McIlroy niet meer in dan een pitch tot een meter of 5. Die putt miste de hole, Horschel wist zijn birdie wel te maken.

    Lang duurde de play-off tussen Lawrence, McIlroy en Horschel niet. De Zuid-Afrikaan haakte als eerste af door een slordige eerste hole van de verlenging. Toen McIlroy en Horschel opnieuw de 18e speelden vonden beiden de green wel in 2 slagen, waardoor eigenlijk alleen een eagle genoeg zou zijn voor de overwinning. Vanaf een kleine 10 meter zag McIlroy zijn putt de hole schampen. Horschel vond vanaf vergelijkbare afstand de cup wel en werd zo net als in 2021 winnaar in zijn geliefde Engeland.

    Laatste Video

    Meer Video's

    Beleef de laatste ronde van Scottie Scheffler nog een keer!

    Advertentie